Martena

Noomen: “De oudste vermelding van Martena in Cornjum dateert van 1422. In dat jaar zegelde de Schieringer hoofdeling Jarich Mertena het grote verbond met Groningen en Focke Ukena. Jarich
Marthena blijkt in 1427 in Cornjum te wonen.”
“Epe liet in 1542 Martena staten te Cornjum mit huyss, hoff, hoernleger, eer ende feer met de bijbehorende landen na aan zijn broeders zoon Doecke Tiebbez Martena. Deze was een bekend politicus in de strijd tegen de Spanjaarden. In 1572 staken de laatsten de state opnieuw in brand.”
“Tot de verkoop in 1833 vererfde het huis, dat in 1899 werd afgebroken, binnen de familie. Het in 1899 afgebroken gebouw is uitgebreid beschreven door Elward en Karstkarel. Zij komen tot de conclusie dat dit gebouw een “tot op details laat-zestiende-eeuwse” indruk maakte.”

SIF: “Volgens de gevelsteen op het huidige landhuis, werd Martena-State in 1687 gebouwd.”
“Martena State is van oorsprong ouder dan de gevelsteen in het huidige landhuis wil laten geloven. In 1427 woont hier Jarich Martena, die in dat jaar zijn ruzie met de Azegha van Mantgum over het Willenga-goed bijlegt.”
“Hun zoon Laes van Burmania was de volgende eigenaar. Hij liet de state in 1658 grondig renoveren.”
“De laatste bewoner van Martena State was jonkheer Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen. Die zat ruimer in de adellijke namen dan in het geld en de al niet meer zo frisse state verviel door gebrek aan onderhoud steeds verder. Hij vermaakte het ruïneuze slot in 1899 aan de kerkvoogdij van Cornjum.

Martena-State werd in 1899 afgebroken, waarna er een nieuw landhuis werd gebouwd in neo-renaissance stijl naar ontwerp van de architect W. C. de Groot. In de gevels van het huidige huis bevinden zich enekele gevelstenen van de oude state. Op deze gevelstenen zien we enkele schildhoudende leeuwen en een alliantiewapen met het volgende opschrift: ‘Laes van Burmania Old. Grietman van Idaerderadeel. Nu grietman en ontfanger Generael over Leeuwarderadeel, voor desen Gedeputeerde Staet van Frieslandt: Wijlen Vrou Juliana Agata van Burmania, geboren van Aylva sijn vrou. Ao 1687.’
De grachten rond de oude state zijn bewaard gebleven. Van het gesloopte pand zijn nog foto’s bewaard gebleven.”

“Martena-State wordt bewoond.”

(bron: Jan Leenburg; “Aardrijkskundig Woordenboek” van Van der Aa; R.J. Wielinga , Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979; “Ljouwerteradiel”, G. Abma; “Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland”, R. Elward en P. Karstkarel; Archief J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Martena kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin Bed and wellness Molenzicht

  Stiens

Onder de rook van Leeuwarden aan het Japikspaad ligt Bed and Wellness Mill View. Met fijne bedden ene goed ontbijt en heerlijke sauna en spa faciliteiten kunt u betaalbaar ontspannen


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.