Mellema

Noomen: “De familie Mellema wordt voor het eerst in 1422 genoemd; het goed – in de naam van de eigenaar- bewoner – Mellema in 1511. In het midden van de 15de eeuw ging de familie waarschijnlijk
op in de Remmersma’s te Dokkum; de latere Mellema’s waren een zijtak van de Remmersma’s.
In 1422 werd Syric Mellama, gevolgd door Focko Ropta te Metslawier, Sasbet te Foudgum en andere hoofdelingen uit de omgeving, genoemd onder de Schieringers die met Focke Ukena een verdrag sloten.”
“Hun zoon Offcke van Feytsma legateerde in 1612 Mellema state met huys, schuyr, hoff, hornleger, graft ende poorte en 124 pondemaat land aan zijn broer Jelger Feitsma. Daarna kwam Mellema achtereenvolgens aan de families Eelckema, Hania, Van Scheltinga en Heemstra. Aan deze latere bewoners herinneren de Mellemabank (met het wapen Scheltinga) en de grafzeken en rouwborden (Eelckema).
Mellema was een enorm groot bedrijf. In 1511 was het bedrijf ruim 166 pondemaat groot; één tiende deel was eigendom van de abt van Dokkum, één tiende van de Jaerla’s, de rest van Poppe Mellema. Midden in het Mellema-land geeft Eekhoff een terp aan; dwars door het bedrijf stroomt het Muizerid, een zijstroompje van de Zuider Ee. De tekening van Stellingwerf laat een fraai kasteel zien binnen een gracht. Er zijn een toegangspoort boven de gracht, verschillende vleugels, een classicistische deuromlijsting, trapgevels en een hoge traptoren. Van den Berg veronderstelde dat het geheel rond 1600 gebouwd zal zijn.”

SIF: “De State wordt voor het eerst in 1511 genoemd.”
In 1511 komen we de naam van de State voor de eerste keer tegen. Als bewoner wordt Popke Mellema genoemd.”
“Na hun dood wordt hun zoon Feye eigenaar, maar hij besluit de State in 1735 af te breken, om er de Heemstra State te Oenkerk mee te (her)bouwen. Deze State is echter inmiddels ook al weer afgebroken.

Het poortgebouw, dat bij de State hoorde, is nog een tijd blijven staan, maar is uiteindelijk ook verdwenen. In 1812 werd op het terrein een kop-hals-rompboerderij gebouwd.

Samen met de Holdinga State te Anjum behoorde de State tot de grootste van Oostergo. De Mellema State had een poortgebouw dat over de slotgracht gebouwd was en een zadeldak tussen trapgevels.
Van de State is één afbeelding bewaard gebleven van de hand van Jacob Stellingwerf, waarschijnlijk uit 1722/23, slechts enkele jaren voor de afbraak! Jammer genoeg is op deze tekening niet goed te zien uit hoeveel vleugels de State bestond. We zien achter de poort een lage vleugel met een fraaie poort in klassicistische vormen en een traptop. Achter deze vleugel stond een hoge toren, die vierzijdig was en een uivormige-bekroning had. Dwars op de lage vleugel stond de hoofdvleugel van twee bouwlagen op een hoge kelder en een hoog zadeldak tussen trapgevels. Op het dak bevonden zich forse schoorstenen. Alleen aan de achterzijde stond de State in het water.”

“Op de plaats van de State bevindt zich nu een boerderij.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Mellema kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.