Montzima

Noomen: “De familie Monsma of Van Montzima behoorde in de 15de eeuw waarschijnlijk niet tot de hoofdelingenstand. Zij verkreeg bekendheid door het huwelijk in 1539 van Rints Aytta, de zuster van de machtige politicus Viglius van Aytta, met Popcke Takes Monthiema. Popckes vader Take Monthiema was in 1511 eigenaar, Popcke zelf bewoonde de state in 1540.”
“De genealogie van de Aytta’s vermeldt over de ligging van Montzima state dat deze dichtbij de staten Unama en Aebinga lag. De tekening van Stellingwerf uit 1723 vertoont een eenvoudig huis tussen trapgevels en met maar één schoorsteen op een omgracht terrein. Mogelijk waren er resten van een middeleeuws steenhuis in bewaard. Voor het huis stond een in 1588 opgetrokken poort; blijkens een gevelsteen zou ook de gracht toen zijn gegraven (of verbreed?). Op de kaart van Schotanus van 1718 wordt het huis binnen singels afgebeeld, tussen het dorp en de boerderij. In 1832 was het huis afgebroken, de gracht gedempt en restte alleen de boerderij.”

SIF: “Deze state zou gebouwd zijn in 1588.”
“Volgens “De historie gaat door het eigen dorp” was de Monsma State te vinden vlak ten zuiden van de kerk, “waar nu de stationsweg is in de buurt van het huis van Fokke Hoogterp”.
In 1720 wordt Monsma State bewoond door Jonkheer H.D.E. van Aylva, familie van de toenmalige bewoners van Unema State ten noorden van de kerk van Blija.

Volgens Algra zou deze state gebouwd zijn in 1588. Dat jaartal kwam inderdaad voor, maar op een wapensteen in de toegangspoort. Gezien het eenvoudige en middeleeuws aandoende karakter van die poort zal dat waarschijnlijk een grondige opknapbeurt geweest zijn.
Waarschijnlijker is het zelfs dat dit jaartal sloeg op de plaatsing van dit 16e eeuwse ‘naambord’.

Op de tekening van Stellingwerf is een eenvoudige zaalstins te zien met een zadeldak tussen trapgevels. Waarschijnlijk zijn deze trapgevels en de grotere ramen rond 1588 aangebracht om de algehele eenvoud van het huis wat ‘op te leuken’. De overgebleven smalle raampjes en de nis boven de deur doen echter nog typisch middeleeuws aan.”

“Er is niets van de stins/state terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Montzima kunt vinden.

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.