Pin Museum ’t Wâldhuske

In 1909 kreeg Smallingerland z’n eerste acht woningwetwoningen.
Turf, onafzienbare heidevelden, een plaggenhut en armoe. Zo zag het leven er rond 1909 in deze streken uit. In dat jaar kreeg Smallingerland z’n eerste acht woningwetwoningen. De woningstichting liet ze bouwen in Houtigehage, aan de weg die tegenwoordig Skoallewyk heet. Een huisje op nummer 10 is nu als monument in oorspronkelijke staat hersteld.Voor Tjerk Slotegraaf en Jaap Kopje van der Heide was het vrijstaand huisje van de woningstichting (huur hfl. 40,00 per jaar ofwel zo’n drie kwartjes per week) niets minder dan een ‘riante villa’. Een kamer met drie bedsteden, aardappelopslag daaronder, een grote kast, een inpandige schuur voor de geit en ander kleinvee, een privaat buitenshuis, en zelfs een heuse waterpomp. Elk huisje stond op een ruim perceel grond, zodat de huurders hun eigen voedsel konden verbouwen en vaak zelfs wat over hadden om te verkopen. De afwas deed men buiten op de boenstap, een houten vlonder naast de pomp, met heet water en soda. Het afvalwater kon meteen in de greppel, de schone potten en pannen werden te drogen gezet op het houten potrak. De bewoners zelf wasten zich eenmaal per week in de tobbe.Plaatselijk Belang Houtigehage kwam, toen de laatste huurder van Skoallewyk 10 in 1999 vertrok, op het idee om het monumentje in de oude staat te herstellen. De vereniging heeft door zelfwerkzaamheden een flinke bijdrage geleverd aan het eindresultaat. Verder waren subsidiegevers: de Gemeente Smallingerland, de Woningbouwvereniging Smallingerland en Monumentenzorg. De grootste aanpassing aan de moderne tijd geschiedde aan het dak: vroeger keek je tegen de kale dakpannen, nu is het dak geleerd en afgewerkt met dakleer en kippengaas.In het huisje is nu een museum met een galerie. De voorkamer is het kleinste museum van Fryslân. Kruip in de bedstee en beleef hoe er in het verleden werd geslapen… Het achterhuis, waar vroeger de stal was voor kleinvee en opslag, is nu een galerie en werkruimte voor kunstenaars. Plaatselijk Belang Houtigehage zorgt samen met de kunstenaars voor de inrichting en beheer.

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Museum ’t Wâldhuske kunt vinden.

Pin Monumentaal Fries Waldhuske (2 pers) – Drogeham

  Drogeham

Origineel Fries waldhuske, het kleinste huisje in gemeente Achtkarspelen. Woonkamertje: bedstee (140×200), zithoek, radio, tv, boeken, spelletjes, toerist informatie. Achterhuis: keukentje, eethoek. Badkamer: douche,toilet,wastafel. Terras met picknickbank. Gratis gebruik 2 fietsen. Supermarkt op 1km...


Meer info

Pin B&B The Black Horse

  Ureterp

B&B&More ” The Black Horse” heeft in juni 2014 haar deuren geopend met keuze uit suites of kamer, elk met eigen luxe badkamer op een prive terrein van 3,5 hectare. Gelegen in landelijk Friesland...


Meer info

Pin Graancirkel

  Drachten

Café-restaurant & bakkerij


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.