Nieuw-Wigara te Bongwier

Noomen: “Het derde goed onder Terzool dat de naam Wigara heeft gedragen is de sate te Bongwier of Bongwierstera. Deze naam kwam het eerst voor in 1543 als Bongwierster goedt ter Sool. In 1639 en 1640 zijn Wygara erven cum sociis de eigenaars, maar als toponiem komt Wigara op de kaart van Eekhoff in 1849 voor deze plek voor het eerst voor.”
“Uiteindelijk wisten de erfgenamen Wigara (Coehoorn, Limburg-Stirum) de gehele sate Bongwier te verkrijgen: Anna A. van Limburg-Stirum was in 1832 de enige eigenares. De naam Wigara voor de (voormalige) huisplaats van Bongwier in 1849 zal gezien moeten worden als een benadrukken van de herkomst en de ouderdom van het Limburg-Stirum-bezit in Terzool. Omdat de berichten over de Wigara’s uit de kroniek van Worp van Thabor ook in de beschrijving van Terzool in de Tegenwoordige Staat van Friesland (1785-1788) waren overgenomen, bleef “Wigara” een begrip.
Wat betreft zijn ligging was Bongwierstra te vergelijken met de naburige sates van de Grote en Kleine Terzoolster Weeren. In alle gevallen ging het om – ten opzichte van Terzool en Sibrandaburen secundaire – bewoning op relatief slechte venige grond. Wel lag het mogelijk strategisch, aan de Bangavaart vanuit Poppingawier. Een stins zal het goed niet gekend hebben; de naam op – wier is gebruikelijk voor dorpen, buurschappen en huisplaatsen in het overgangsgebied van klei en veen. In 1708 (floreencohier) en 1718 (kaart) is Bongwier een zelfstandig bedrijf. In 1728 is het land van FC10 en FC12 tot één bedrijf samengevoegd; in 1832 en 1849 is het perceel onbebouwd, hoewel Eekhoff het nog als voormalige state Wigara aangaf.

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Nieuw-Wigara te Bongwier kunt vinden.

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Picknickers

  Terherne

Picknickers is een nieuw restaurant in Terherne met een relaxte foodbar gelegen aan het Sneekermeer. We worden vaak omschreven als een hippe, shabby, chique non-chanlante strandtent zonder strand met een focus op duurzaam en...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.