None

SIF: “De oudste vermelding dateert uit de 15e eeuw.”
“Deze State is het stamhuis van de familie Andringa. In de vijftiende eeuw komen we Thiart Jorrits Andringa tegen, die grietman van Utingeradeel is. Een funktie die ze niet generatie op generatie vervulden, omdat de familie Andringa niet geliefd was bij de regering in Brussel. Gedurende de 16e eeuw bekleedden ze helemaal geen hoge funkties; de oorzaak hiervan lag daarin, dat ze anti-Habsburg gezind waren. Pas na de Hervorming keerden ze weer terug als grietman.
Na het uitsterven van de familie Andringa, gaat de State over in handen van de familie Lycklama a Nijeholt. Veel leden uit deze familie komen we tegen als grietman. In 1882 wordt de State verkocht aan de Hervormde Kerk, die het huis gaat gebruiken als pastorie. Twaalf jaar later voldoet de State niet meer en wordt grotendeels afgebroken. Er voor in de plaats komt een villa.

In “De Tegenwoordige Staat van Friesland” uit 1788 wordt gemeld: “Ten Zuidwesten der kerk vindt men Andringastate, jaaren aan een bewoond door Grietslieden uit dat geslacht, en uit hetzelve overgegaan aan den tegenwoordigen Grietman Lyklama van Nieholt, die hier, voor 15 of 20 jaaren, een nieuw en pragtig huis heeft gebouwd”.
De State moet volgens de “Tegenwoordige Staat” verbouwd zijn rond 1770. Van dit huis kennen we een fraaie schets van J. Gardenier Visser, die ongeveer in hetzelfde jaar als de uitgave van de Tegenwoordige Staat vervaardigd werd.

We zien hierop een statig gebouw, dat met de brede gevel naar de hoofdstraat was gericht. Het terrein was afgescheiden van de hoofdstraat door een ijzeren hek tussen natuurstenen pilaren. Het gebouw is in zijn geheel onderkelderd met een flink souterrain met daarboven in de rechtervleugel een zeer hoge bel-etage. Deze bel-etage was waarschijnlijk zo hoog door een representatieve zaal, die zich daarachter bevond.
Via een trapbordes kon men de ingang met versieringen in Lodewijk XV-stijl bereiken, die zich in de middenpartij bevond. Deze middenpartij was drie ramen breed en was bekroond met een fronton met snijwerk en wapens, een motief dat weer beter bij de Lodewijk XVI-stijl past. Zowel de linker- als de rechter vleugel zijn twee ramen breed, terwijl zich in de linkervleugel boven de hoofdverdieping nog een gedrukte, half in de kap gebouwde verdieping, een mezzanine, bevindt. Op de hoeken van het dak staan grote schoorstenen.

Enkele jaren voor de afbraak zijn er nog foto’s gemaakt van de State. We zien hierop dat de State wel verbouwd is, maar niet wezenlijk veranderd. De belangrijkste wijzigingen zijn de twee vensters van de mezzazine, die dichtgemaakt zijn en de schuiframen met kleine roeden, die vervangen zijn door acht- en vierruits empire-vensters. Tot slot laat de foto van de achterkant zien, dat de State ook een fraaie tuinaanleg kende.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin De Kan Hoeve

  De Veenhoop

De Kan Hoeve ligt dicht bij de Alde Feanen en andere natuurgebieden waar u heerlijk kunt fietsen en wandelen. Ook kunt u dicht in de buurt een boot of sloep huren om het water...


Meer info

Pin Koe en theehuis

  Nes Boarnsterhim

Langs knooppunt 4 ligt ons mooie boerderijtje, dat gebouw is in 1764. Het is gelegen in een prachtig natuurgebied. Prachtige plek om even te onthaasten met een lekkerbakje koffie/thee, boerenijs ect. Vanaf 1 juni...


Meer info

Pin It Polderhus

  De Veenhoop

Ons sfeervolle restaurant ligt bij een watersport- en natuurgebied in Friesland nabij Drachten. Ook geschikt voor; feesten, bruiloften, vergaderingen, recepties


Meer info

Pin Pension “op ‘e koai”

  Jirnsum

Aan het riviertje de “Boarn” bij het dorp Jirnsum, te midden van de watersportdorpen Grou, Akkrum en Terherne,in het hart van Friesland in de Gemeente Leeuwarden, staat aan de jachthaven een prachtig landhuis dat...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.