None

SIF: “Het eerste huis dateert van ongeveer 1600.”
“Omstreeks 1600 bouwde Hypolitus Roelofs Crack, grietman van Aengwirden, een huis op de plaats van de tegenwoordige Crack State. Van dat pand zijn geen afbeeldingen bekend.
Johannes Crack sloopte het huis in 1647 en liet een nieuw huis bouwen naar ontwerp van Willem de Keyser, een zoon van de beroemde Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. Het ‘Bestek ende conditien voor mijn Heer Johannes Krack, Grietman vent Heerenveen om te maken een Huys’ is bewaard gebleven.

De voorgevel laat duidelijk de Amsterdamse invloed zien. In deze periode werden vele gevels van pilasters voorzien en boven de kruiskozijnen werden frontons aangebracht, zoals vooral te zien is bij de vele panden die gebouwd zijn door de bouwmeesters Jacob van Campen en Philip Vingboons. Crackstate is vooral goed vergelijkbaar met het pand aan het Waterlooplein, waarin de academie van bouwkunst is gevestigd, dat waarschijnlijk eveneens door Willem de Keyser is gebouwd. Het dak van het voorhuis werd bedekt met leien, de twee daken van het achterhuis met geglazuurde pannen. Het voorhuis bevatte twee kamers gescheiden door een ruime hal en in het achterhuis bevond zich een zaal. De plafonds bestonden uit moer- en kinderbinten.
In de tweede helft van de 18e eeuw werden de kruiskozijnen vervangen door schuiframen met kleine ruitjes, zoals weergegeven op een prent van J. Bulthuis uit ca 1790. De leien werden toen vervangen door pannen.
Aan het eind van de 18e eeuw werd de zaal in de Louis XVI-stijl verbouwd, die thans nog geheel intact is en in 1976 is gerestaureerd. In 1833 ging het pand over in Rijks-eigendom en werd het als rechtbank en huis van arrest ingericht. In de loop van deze eeuw werd de voorgevel van een pleisterlaag voorzien, en de 18e eeuwse ramen vervangen door de empire vensters, die thans nog aanwezig zijn. In 1891 werd achter het pand een afzonderlijke gevangenis gebouwd.
In 1923 werd de rechtbank opgeheven, de kantonrechter bleef er echter zitting houden. In 1949 ging het in gemeente eigendom over en werd het als gemeentehuis geschikt gemaakt. De gevangenis achter het gebouw werd in 1976 vervangen door de nieuwe uitbreiding van het gemeentehuis.
De bepleistering van de voorgevel werd in 1952 verwijderd. Het toegangshek uit 1819 is afkomstig uit Hoorn.”
“Het gebouw is nu in gebruik als gemeentehuis.”
(bron: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa; Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979)

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Minicamping ‘De Frije Fries’

  Rotstergaast

Iets ten zuidwesten van Heerenveen ligt onze camping grenzend aan het prachtige natuurgebied ‘It Easterskar’ waar u heerlijk kunt wandelen. Vanaf de camping kunt genieten van een ruim uitzicht met een geweldige zonsondergang. De...


Meer info

Pin Minicamping de Turfhoeke

  Gorredijk

Minicamping de Turfhoeke in Gorredijk. Wij willen u graag laten meegenieten van de rust en ruimte van het Friese platteland om ons heen.


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Pin Bedandbreakfast ‘HETHUIS’

  Oranjewoud

In het prachtige Oranjewoud, op een steenworp afstand van de mooie ?buitenplaatsen? is in het atelier van Marja Lamberts een Bed & Breakfast gevestigd. De kamer is mooi ingericht en bevat de huisbibliotheek, televisie...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.