None

SIF: “Het is niet bekend wanneer de state is gebouwd.”
“Dit huis komt meestal voor onder de naam ‘t Hoog, welke naam aan huizen met bewoners met rechterlijke macht gegeven placht te worden. Het huis zou eigendom zijn geweest van het Gerkesklooster.
Aan de tegenwoordige van Eysingaweg, de weg naar Warfstermolen, voorbij de korenmolen lag Eijsinga State, dat door de schoolmeester in 1857 nog genoemd wordt. Dit huis komt voornamelijk voor onder de naam ‘t Hoogh, welke naam aan huizen met bewoners met rechterlijke macht gegeven placht te worden. Het huis is eigendom geweest van het Gerkesklooster. In 1639 werden zathe en landen als voormalig kloostergoed door de provincie Friesland verkocht aan Sjouck Fogelsangh, echtgenote van Jacob Pibes Doma die ook Eysma State in bezit hebben gehad.

In het Recesboek Weeskinderen komt in 1664 voor Jan Reiners Eisinge. Maar of hij met Eijsinga State te maken had, is niet duidelijk. Mogelijk als pachter, want volgens mr. Andreae kwam het goed na Sjouck van Fogelsangh bij vererving in bezit van de familie Fruitier (zie ook Abbema State en Oostenburg te Kollum). Pas in 1853 werden de zathe en landen de Roode Schuur en de Fogelsanghsbank in de kerk te Burum als behorende bij de zathe Het Hoog publiek verkocht.
Bij deze state behoorde in de 18e eeuw geen land dan direct rond het hornleger.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; P.N. Noomen, De stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners, 2009; mr. A.J. Andreae, Kollumerland en Nieuw Kruisland, 1883-1885; Herma M. van den Berg, De monumenten van geschiedenis en kunst, Noordelijk Oostergo, Kollumerland).

Van der Aa: “EYSINGA, voorm. state, prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Kollumerland-en-Nieuw-Kruisland, arr. en 7 u. O. van Leeuwarden, kant. en 4 u. O. ten Z. van Dockum, 5 min. N. O. van Burum, waartoe zij behoorde. Thans is het eene anzienlijke landhoeve.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Botanische Tuin van Fryslân De Kruidhof

  Buitenpost

In Buitenpost, liggend aan het spoor op 18 treinminuten van Leeuwarden en Groningen vindt u de botanische tuin van Friesland. Geniet van 17 schitterende thematuinen waaronder de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Verken de tuinen...


Meer info

Pin Zoutkamer Twijzelerheide

  Twijzelerheide

Zoutkamer Twijzelerheide. Halotherapie, voor o.a. Astma, COPD, Huidproblemen, Psoriasis, Bronchitis, Allergie. Bel voor een gratis proefsessie. Haal weer opgelucht adem! Als je luchtweg- of huidproblemen hebt is dat niet gemakkelijk. Soms kan dat grote...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Unia Zathe

  Ee

Onze fraaie logeerboerderij is de perfecte uitvalsbasis voor mensen die willen genieten van de rust en de ruimte. De sfeer van vroeger met de gemakken van nu. Zoals gratis WIFI in het gehele pand....


Meer info

Pin De 4 Elementen

  Stroobos

Water, Aarde, Lucht en Vuur….De 4 Elementen voor een ontspannend en verrassend verblijf op onze camping en haven in het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. Gelegen op de Fries/Groninger grens waar het Van Starkenborghkanaal overgaat in het...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.