None

SIF: “Het huis bestond in elk geval in de 17e eeuw.”
“In het laatst van de 17e eeuw kwam het al eerder gebouwde pand in het bezit van Ernst van Haren (1623-1701). Door overerving bleef het huis gedurende de gehele 18e eeuw in het bezit van zijn geslacht. Hij was de eerste grietman van West-Stellingwerf.
Een prent van Stellingwerf uit 1723 geeft het pand in de 17e eeuwse toestand weer. In 1728 wordt het pand afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, dat in 1733 gereed is.
In 1742 wordt de verbannen staatsman uit Holland, grietman Onno Zwier van Haren, eigenaar. Hij maakte gedichten en toneelspelen en legde ten oosten van het pand een openluchttheater aan.
In 1776 werd het pand grotendeels door brand verwoest. In 1780 werd het huidige pand met twee lagere bijgebouwen in de z.g. Louis XVI-stijl opgetrokken. In 1855 kwam het pand in het bezit van mr. S. G. Manger Cats. Hij heeft gedurende de daaropvolgende jaren veel aan het gebouw ‘gemoderniseerd’. Zo zullen wellicht de huidige empire-vensters toen aangebracht zijn. Tijdens de restauratie in 1977 werd achter een betimmering in het rechter bijgebouw het jaartal 1856 aangetroffen. Bovendien bleek dat zich in dit gedeelte van het bijgebouw een 18e-eeuwse keuken heeft bevonden.
In 1908 wordt het pand publiek verkocht. In dat jaar worden de stallen aan de linker zijde geheel en het rechter bijgebouw gedeeltelijk gesloopt.
Sinds 1939 is de gemeente eigenaar. Inwendig bezit het pand nog een stucplafond in de zaal in de Louis XVI-stijl. In het souterrain bevindt zich nog de 18e-eeuwse keuken, die tijdelijk als fietsenstalling in gebruik is geweest.”

“Het huis krijgt een nieuwe bestemming. Volgens een kranteartikel uit mei 2003, zal ongeveer aan het einde van 2004 in het huis de Oudheidkamer, de Vereniging Historie en de VVV in het pand een nieuw onderkomen hebben gevonden.”

(bron: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa; Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979).

Van der Aa: “HAREN (VAN), landh., prov. Friesland, kw. Zevenwouden, griet. Stellingwerf-Westeinde, arr. en 2 1/2 u. Z. ten O. van Heerenveen, kant. en 1 u. W. ten Z. van Oldeberkoop, in het d. Wolvega.

Dit landh. Met de voortreffelijk aangelegde hovingen en verder daartoe behoorende gronden, wordt thans in eigendom bezeten door den Heer J. van der Veen.

Het is bewoond geweest door den beroemden Dichter Onno Zwier van Haren, die er zijne Geuzen, en eene menigte andere gedichten geschreven heeft. Hij zag dit landh., met eene schat van aantekeeningen en eene kostbare boekerij, in het jaar 1777, waarschijnlijk door eene zekere staatspartij, uit kwaadwilligheid, door de vlammen verteeren, waarna het later weder is opgebouwd.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Minicamping ‘De Frije Fries’

  Rotstergaast

Iets ten zuidwesten van Heerenveen ligt onze camping grenzend aan het prachtige natuurgebied ‘It Easterskar’ waar u heerlijk kunt wandelen. Vanaf de camping kunt genieten van een ruim uitzicht met een geweldige zonsondergang. De...


Meer info

Pin Nijelinde

  Nijetrijne

Onze grote stelpboerderij Nijelinde ligt aan het meanderende riviertje de Linde, op de grens van Overijssel en Friesland… De boerderij is verbouwd in 2015 en heeft twee Bed & Breakfastkamers op de begane grond,...


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Pin Bedandbreakfast ‘HETHUIS’

  Oranjewoud

In het prachtige Oranjewoud, op een steenworp afstand van de mooie ?buitenplaatsen? is in het atelier van Marja Lamberts een Bed & Breakfast gevestigd. De kamer is mooi ingericht en bevat de huisbibliotheek, televisie...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.