None

SIF: “Dit buiten is gebouwd rond 1785.”
“Een brede oprijlaan verleende van de weg af toegang naar het huis, dat boven de kelders slechts één verdieping had en aan beide zijden een aangebouwde vleugel had.
Het landgoed werd aan het eind van de 18e eeuw gesticht door Lucia Catharina van Scheltinga, weduwe van Hector Livius van Heemstra die in 1783 was overleden en het hem toebehorende Fogelsangh State te Veenklooster aan zijn dochter Cecilia Johanna had nagelaten. Lucia bewoonde Vaartzicht tot aan haar dood in 1818, waarna Catharina Louise Antoinette Anna baronesse du Tour van Bellinchave, de weduwe van Martinus van Scheltinga het erfde en er met haar twee dochters woonde. Beide dochters trouwden op Vaartzicht: Cecilia Johanna met Louis Gaspard Adrien graaf van Limburg Stirum en Constantia Wilhelmina met Hans Willem baron van Aylva van Pallandt, heer van Waardenburg en Neerijnen. Cecilia en Louis bleven na hun huwelijk bij moeder op Vaartzicht wonen, want hun 7 kinderen werden in dit huis geboren. Na het overlijden van Catharina du Tour van Bellichave op 27 november 1837 bleven zij nog enige tijd het huis bewonen tot zij zich in 1840 op Nijenburgh vestigden.
Daarna werd het huis bewoond (gehuurd) door mr. J.J. Bolman en later door mr. B. Hopperus Buma. In de laatste jaren vóór de afbraak werd het huis door Otto Ernst Gelder graaf van Limburg Stirum gebruikt als zomerverblijf.
Toen het huis in handen kwam van “Baron van Pallandt”, zijn voornamen worden er niet bij vermeld, maar hij zal ongetwijfeld bovengenoemde Hans Willem of diens zoon geweest zijn, heeft die het in de zomer van 1877 op afbraak verkocht.”

“Waar het buiten heeft gestaan is nu weiland.”

(bron: Jan Leemburg; mr. A.J. Andreae, Kollumerland, 1885; Herma M. van den Berg, De monumenten van geschiedenis en kunst, Noordelijk Oostergo, Kollumerland).

Van der Aa: “VAARTZIGT, landg., prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Kollumerland-en-Nieuw-Kruisland, arr. en 5 u. O. N. O. van Leeuwarden, kant. en 2 1/2 u. Z. O. van Dockum, niet ver van Kollum; waartoe het behoorde.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Boerenthuis de Prikkebosk

  Damwoude

‘Wolkom’ bij B&B Boerenthuis. Boerderij de Prikkebosk is een ware belévenis voor kinderen! Kom slapen in de familiekamer, er is ruimte voor een gezin met vier kinderen (of meer)! Er is lekker veel ruimte...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.