None

SIF: “Deze State stond op de terp van Wommels, gemeente Littenseradeel.” “De State stamt van kort na 1706.” “Op de terp van Wommels werd deze State niet lang na 1706 gebouwd. In die tijd was Idzert van Sminia grietman van Hennaarderadeel geworden. Achter de state lag een bos, omringd door grachten. Een gedeelte hiervan is nog bewaard gebleven. Na het uitsterven van de familie Sminia, vererfde het huis op de familie Eysinga, die van deze familie afstamde. De State werd uiteindelijk in 1872 afgebroken. De zoon van Jkvr. Clara Tjallinga Aedonia van Eysinga, Willem Wiardus Hopperus Buma, werd in 1898 burgemeester van Hennaarderadeel en liet in een deel van de tuin een nieuw landhuis bouwen. Slechts gedurende 8 jaar bleef hij burgemeester, omdat hij het niet vinden kon met z’n gemeente. In 1906 werd het huis afgebroken en exact weer zo opgebouwd in Haarlem, onder de naam Oldehove. Dit huis is in 1969 afgebrand.

Aan de hand van de afbeeldingen en kaartmateriaal valt niet op te maken of de State omgracht was. Het vermoeden bestaat, dat slechts een bomenzoom de State van de openbare weg scheidde. Deze situatie komen we in Friesland nauwelijks tegen.
De State was een vrij eenvoudig gebouw met twee lagere zijvleugels. In het hoofdgebouw bevond zich de toegangspartij, met links en rechts ervan 3 ramen. Het gebouw bestond slechts uit één bouwlaag en had een zadeldak tussen trapgevels. De 2 zijvleugels werden gedekt door schilddaken en diende de linker vleugel vermoedelijk als koetshuis of stal.

In 1804 is de State vervangen door een nog eenvoudiger huis, dat nagenoeg dezelfde opbouw behield. Aan de achterzijde van het nieuwe huis werd een uitgestrekte vleugel toegevoegd. Dit is bekend van een kaart met plattegrond van de State en een fraaie neerslag van het uitgestrekte tuingebied achter de State, die op het gemeentehuis van Littenseradeel in Wommels bewaard wordt.”

“Een gedeelte van het bos achter de State is bewaard gebleven. Mij is niet bekend of de terp nog zichtbaar is.”

(bronnen: Tekst: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992)

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Lutje Lollum

  Franeker

Sfeervol overnachten in luxe gastenkamers in een monumentale friese kop-hals-rompboerderij uit 1860. Wij hebben een drietal 2-pers. kamers en een 4-pers.kamer gerealiseerd in de voormalige koeienstal. Allen met een privé badkamer met douche, toilet...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

  Wommels

B&B aan het water, de Bolswardertrekvaart. Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.