None

SIF: “Oenema state is omstreeks 1640 gebouwd door de Grietman van Schoterland, Amelius van Oenema (1627-1647).
In 1663 werd het pand bewoond door Ernst Willem van Haren en Catharina Jacquesd (Douma van Oenema). Van Haren was grietman van West-Stellingwerf .Uit dit jaar dateert een plafondschildering in de grote zaal, gemaakt door Matthias van Pelckum. Hierop is een spiegelmonogram aangebracht met de letters H + O en E + C.
Er bestaan nog twee prenten die het pand in deze tijd zowel van voorzijde als van achterzijde weergeven. Interessant is de traptoren, bekroond met een ciepel, die boven het gebouw uitsteekt. Vanaf het begin van de 18e eeuw werd het pand bewoond door de familie Sirtema van Grovestins, een edel geslacht uit Engelum, genoemd naar de ‘Grouwe stins’ aldaar. Of het pand in deze tijd verbouwingen heeft ondergaan is niet bekend, maar het is wel zeer waarschijnlijk, gezien de vele moderniseringen in deze tijd elders.

In 1828 wordt het pand gebruikt als grietenijhuis van Schoterland. Een zeer grote verbouwing vond plaats in 1876, toen het pand werd ingericht als gemeentehuis van Heerenveen. Bij deze verbouwing werd de linker helft van het pand gesloopt. Waarschijnlijk werd op de oude fundering het nieuwe gedeelte gebouwd en op gelijk niveau gebracht. De architectuur van de gevel werd aangepast aan het 17e-eeuwse gedeelte. De topgevel van dit deel werd verwijderd.
De gehele ‘nieuwe’ gevel werd van een kroonlijst voorzien, bekroond door een dakkapel. De vensters werden van voor toen zeer moderne T-ramen voorzien. Nadat het pand nog tijdelijk in gebruik geweest is als kantongerecht, werd het in 1968 gerestaureerd en ingericht als belastingkantoor.
Bij deze restauratie werden alle vensters voorzien van een z.g. 18e-eeuwse roede verdeling. Het is niet onmogelijk dat een dergelijk type raam in de 18e-eeuw in dit rechter gedeelte aanwezig geweest is. Zeker weten we dat dit type raam nimmer in het linker 19e-eeuwse deel heeft gezeten. En derhalve ook niet in de dakkapel.
Historisch gezien is het dus onjuist een dergelijk raamtype aan te brengen, echter ten behoeve van de architectonische eenheid, welke ook in 1876 werd beoogd, is een dergelijke keuze begrijpelijk. Het handhaven van de T-ramen was echter eerlijker geweest.
In de oudheidkamer bevindt zich nog een 17e eeuws hemelbed, afkomstig uit dit pand.”

(bron: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa; Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Minicamping ‘De Frije Fries’

  Rotstergaast

Iets ten zuidwesten van Heerenveen ligt onze camping grenzend aan het prachtige natuurgebied ‘It Easterskar’ waar u heerlijk kunt wandelen. Vanaf de camping kunt genieten van een ruim uitzicht met een geweldige zonsondergang. De...


Meer info

Pin Minicamping de Turfhoeke

  Gorredijk

Minicamping de Turfhoeke in Gorredijk. Wij willen u graag laten meegenieten van de rust en ruimte van het Friese platteland om ons heen.


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Pin Bedandbreakfast ‘HETHUIS’

  Oranjewoud

In het prachtige Oranjewoud, op een steenworp afstand van de mooie ?buitenplaatsen? is in het atelier van Marja Lamberts een Bed & Breakfast gevestigd. De kamer is mooi ingericht en bevat de huisbibliotheek, televisie...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.