None

SIF: “Het huis werd in 1678 gebouwd.”
“Menno van Coehoorn liet in 1678 de buitenplaats Meerestein bouwen en trok er zich terug door tegenstellingen binnen het leger. Hier schreef hij “De Nieuwe Vestingbouw”, dat in 1685 werd uitgegeven. Dit boek werd beschouwd als een meesterwerk op het gebied van de vestingbouw en werd dan ook vertaald in Duits, Engels, Frans en Russisch.”
“Na de dood van Menno werd het huis bewoond door zijn zoon Gosewijn Theodoor van Coehoorn, dat daarna verkocht werd aan de familie Patras. In 1811 werd het huis voor afbraak verkocht. Alleen de omringende bossen, de Coehoornbossen, bleven gespaard en zijn in 1950 aangekocht door het Fryske Gei.”
“Het huis lag op een ruim omgracht terrein en was nagenoeg rechthoekig. Het gebouw was slechts twee bouwlagen hoog en werd gedekt door een schilddak, met in de nok drie siervazen en in het midden een enorme schoorsteen met sierlijke korf. Wat wel bijzonder aan het huis was, was een fraaie zuilengevel, die wellicht de fraaiste van dit type in Friesland was. Deze zuilen waren voorzien van korintische kapitelen.”

“Van het huis is niets meer terug te vinden. Het omliggende park is bewaard gebleven en heet nu de Coehoornbossen.”

(bron: Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland, 1992).

Het huis was zeven ramen breed, waarvan de middelste drie ramen, als toegangspartij, naar voren sprongen. Boven de deur was een ovaal venster omkranst door een guirlande aangebracht. Meerestein was gebouwd in een barokke stijl, terwijl het omliggende terrein een strakke tuin- en parkaanleg kende.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Herberg Boswijck

  Wijckel

Gelegen tussen de Friese Meren en de bossen van Gaasterland, biedt Herberg Boswijck u een mooie uitvalsbasis voor een actieve dag in de natuur. In het nabijgelegen Balk kunt u terecht om te winkelen...


Meer info

Pin B&B MID83

  Woudsend

MID 83 is een nieuwe bed & breakfast locatie in het hartje van het watersportdorp Woudsend. Wij bieden ruime- en luxe kamers met een heerlijk 2 persoonsbed, eigen badkamer, internet aansluiting (vast en Wifi),...


Meer info

Pin Chinees-Indisch restaurant

  Balk

Chinees-Indisch restaurant “Golden River” is in 1978 geopend en wordt sindsdien met liefde gerund door de familie Chiu en haar personeel. U kunt op alle dagen van het jaar vanaf 11:00 uur ’s ochtends...


Meer info

Pin Bij de Luts eten en drinken

  Balk

Een gezellig Hollands Restaurant waar u op u gemak kunt genieten van een kop koffie, een borrel, een lunch of een avondje heerlijk dineren. Ook voor groepen hebben we interessante arrangementen. Kom gezellig eens...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.