None

SIF: “Andringa State stond ten zuidwesten van Marssum ten zuiden van de Menaldumer vaart, iets zuidwestelijk van de tegenwoordige restaurantboerderij Nij Andringa State.”
“Het is mij niet bekend wanneer de State gebouwd werd.”
“Omstreeks 1600 werd de state bewoond door Poppe Tjallingsz van Andringa en zijn echtgenote Tiets Oenesdr. van Grovestins.”
“Dr. Wumkes schrijft in zijn kroniek van Frisland bij 29 juli 1778 “Aanbesteed het slatten van de opvaart van Andringa-state onder Marssum lang 152 roeden”. Bij 2 juli 1791 meldt hij: “Te koop 24 rooken kleihooi op Andringa-state van wijlen den hr. J. Wielinga te Marssum”. Op 14 november 1807 wordt er nog een tuinman gevraagd op Andringa-state onder Marssum, maar rond 1810 heeft een dochter van mr. E.E. Wielinga de state laten afbreken.”
“Er is niets van de state terug te vinden.”
(bronnen: Tekst: Jan Leemburg; ‘Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’ ca. 1775; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972; “Prekadastrale Atlas fan Fryslân” door J.A. Mol en P.N. Noomen, 2000).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Mini camping Van Harinxma

  Deinum

Minicamping Van Harinxma is een rustig gelegen minicamping aan het Van harinxmakanaal in de gemeente Menaldumadeel, gelegen tussen de dorpen Ritsumazijl en Deinum. In het hart van Friesland net buiten de grote stad Leeuwarden....


Meer info

Pin Restaurant élevé

  Leeuwarden

Kom dineren op niveau met een prachtig uitzicht. U wordt verrast door originele, creatieve gerechten in een moderne, sfeervolle omgeving. Restaurant élevé, gevestigd in WestCord WTC Hotel Leeuwarden heeft een keuken met regionale, nationale...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.