None

Noomen: “Als familienaam wordt Reynsma al in 1390 genoemd; de stins wordt als Rensma (1511), Renskemagoet (1517) en Rensma guedt (1543) vermeld.
In 1390 was Webka Reynsma parochiaan van Ternaard. Met de pastoor zegelde hij een verkoopacte van land. In 1511, 1543 en 1580 werd uit Reinsma een rente aan de pastorie en de vicarie betaald. In 1511 was Juka Ringia, zoon van Wilke Rinia te Stiens, de belangrijkste eigenaar van het goed, dat toen door een pachter werd bewoond. Door Juka’s verzet tegen de landsheerlijkheid werd Renskemagoet to Nauwert geconfisqueerd en toegewezen aan Juw Botnia. De Botnia’s waren tot 1624 eigenaars. Toen verkochten ze de state met 95 pondemaat land, het stins, de huizinge, de schuur met de bomen en plantagie aan Ebel van Haitsma, gehuwd met Keimpe van Donia. Later was Reynsma zathe, zoals het in 1698/1700 genoemd werd, steeds een pachtboerderij.
Fascinerend is de ligging van Reinsma, vlak tegen de dorpskom aan. Terwijl het dorp zelf nauwelijks op een terp ligt, is de huisplaats van Reinsma wel verhoogd.”

Van der Aa (lemma Ternaard): “In of nabij dit dorp waren oudtijds vele aanzienlijke staten of stinsen. Eenige hoogten, wieren genoemd, wijzen nog hare oude standplaatsen aan.”

“RIENKSMA of RIENXMA , voorm. state , prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. West-Dongeradeel, arr. en 6u. N. O. van Leeuwarden, kant. En 1 1/2 u. O. van Holwerd, 20 min. W. van Ternaard.
Ter plaatse , waar zij gestaan heeft, ziet men thans eene boerenplaats. De daartoe behoord hebbende gronden , beslaande eene oppervlakte van 23 bund. 89 v. r., worden thans in eigendom bezeten, door den Heer J. P. IDSENGA. , woonachtig te Hantumhuizen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Pin Campingholwerd

  Holwerd

Camping “de Dobbe” in Holwerd is bij uitstek geschikt voor mensen, die een dagje Ameland doen of als je gaat wadlopen. De pier alwaar de boot vertekt is op 3 km afstand. Verder verhuurt...


Meer info

Pin Cafe Restaurant Land- en Zeezicht

  Holwerd

Prachtig gelegen midden in de Waddenzee bij de afvaart van de veerboot naar Ameland. Dagelijks geopend vanaf 08:00 uur. Hollandse keuken met uitsluitend verse ingrediënten. Keuken geopend vanaf 11:00 uur.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.