None

SIF: “De state bestond reeds in de eerste helft van de 16e eeuw.”
“Iets ten westen van Tademastins stond voorheen Jeppema State of “Jeppema-huijs” dat in 1543 voorkomt en in 1560 vermoedelijk werd bewoond door Aebe Jeppema, die althans in Kollum woonde en getrouwd was met Sjuw van Beijma.
Reijdt Jeppema was in 1555 eigenaar van deze state of “heert opt west van Colmerbuyren”. Mogelijk was hij de vader van Aebo Jeppema en de grootvader van Reijdt Jeppema of Ipema die in 1623 te Westergeest woonde. Deze laatste verkocht in dat jaar een zathe die hij geërfd had van zijn ouders en gelegen was “ter Laen” aan Aett Gaetzedr., weduwe van Sjoerd van Boelens. Hun kinderen bezaten het goed nog in 1700.
Omstreeks 80 jaar later was de standplaats van de voormalige Jeppema State het eigendom van Willem Livius van Bouricius, die hier een buitenverblijf stichtte met de naam Nijenburgh. Bouricius was kapitein-ter-zee bij de Admiraliteit van Friesland en commandant van een compagnie mariniers. Hij trouwde met Cecilia, zuster van grietman Martinus van Scheltinga. In maart 1793 kwam hij om het leven bij een brand aan boord van zijn schip, de hulk “de Dwinger”, op de rede van Vlieland. Hierbij kwamen 67 van de 140 opvarenden om het leven waaronder Willem. Zijn weduwe bewoonde de state tot omstreeks 1840 toen L.G.A. graaf van Limburg Stirum en zijn vrouw Cecilia Johanna van Scheltinga hun buiten Vaartzicht te Oudwoude voor Nijenburg verruilden. Cecilia erfde Nijenburg van haar tante toen die in 1848 te Leeuwarden overleed.
Later werd het bewoond door Bonifacius Hendrik van der Haer en daarna door mr. Bernardus Hopperus Buma die burgemeester van Kollumerland was.
In het najaar van 1875 werd het huis op afbraak verkocht en gesloopt. De singels en het park werden gerooid en geëgaliseerd. De grond wordt nu gebruikt als weiland.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Kollumerland” door mr. A.J. Andreae, 1885; “De historie gaat door het eigen dorp” dl. III, A. Algra, ca. 1960; “De monumenten van geschiedenis en kunst, Noordelijk Oostergo, Kollumerland”, Herma M. van den Berg).

Van der Aa: “NIJENBURG, landh., prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Kollumerland-en-Nieuw-Kruisland, arr. en 5 u. N. O. van Leeuwarden, aknt. en 2 1/2 u. Z. O. van Dockum, 5 min. W. van Kollum, waartoe het behoort.

Dit landh. wordt thans in eigendom bezeten en bewoond door den Heer Louis Gaspard Adrien Grave van Limburg Stirum, grietman van Kollumerland-en-Nieuw-Kruisland.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Boerenthuis de Prikkebosk

  Damwoude

‘Wolkom’ bij B&B Boerenthuis. Boerderij de Prikkebosk is een ware belévenis voor kinderen! Kom slapen in de familiekamer, er is ruimte voor een gezin met vier kinderen (of meer)! Er is lekker veel ruimte...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.