None

SIF: “De State wordt voor het eerst aan het eind van de 15e eeuw genoemd.”
“De oudste bewoner van Siccama State vinden we in 1482 vermeld: Harco Siccama. Hij woonde eerder op Siccamahuis te Niehove in Groningerland, waar hij vrij zeker ook geboren is. Harco is mogelijk de bouwheer geweest van deze state, maar waarschijnlijker is het dat het een, onder een andere naam bestaande stins geweest is.

In 1511 wordt Atte Siccama op deze plek vermeld; mogelijk een zoon van Harco.
Daarna is tot omstreeks 1545 diens zoon Rytschke Attes Sickema, geboren rond 1480, eigenaar van de state. Ritske was hereboer, landeigenaar te Surhuizum in 1511 en in 1543 kerkvoogd te Surhuizum.

Zoon Wyt Ritskes Sijckema, geboren rond 1520 in Augustinusga, erfde de state rond 1545. Hij was landbouwer (hereboer) en bezat al in 1543 veen te Ophuis onder Surhuizum. Hij overleed in 1576 te Surhuizum.
Eelthye Wyts Syckema, geboren in 1550/1560 in Surhuisterveen erfde de state van zijn vader. Hij stierf voor 29 november 1621 te Doezum. Landeigenaar te Surhuizum 1598-1621. Heer van de Siccamastate te Augustinusga. Assessor, commissaris, rechter en volmacht.

Waarschijnlijk vererft de state daarna in de vrouwelijke lijn van de Siccama’s. Een eeuw later, in 1722 als Jacobus Stellingwerf een tekening van het huis maakt, vinden we hier Eelke van Haersma als eigenaar.
De state bestond nog in 1785, want de “Tegenwoordige Staat van Friesland” vermeldt: “op welke laatste plaats verscheiden Grietslieden uit het geslacht van Haersma hebben gewoond”.

A. Lycklana à Nijeholt schrijft in 1884: “Te Augustinusga in die Grieteny vond men SiccamaState, dat voor ongeveer 25 jaren is gesloopt, welke State ik nog zeer goed heb gekend, en waar ik als jongen de mooije wapens van Siccama en v. Eysinga op de schoorsteenmantels zoo zeer bewonderde. Het frontespice met een trapgevel boven het middelste gedeelte van den voorgevel liet aan eene stichting van de 16e eeuw denken”. (In: Jaarboekje van den Frieschen Adel in verband tot de Ridderschap van Friesland.)”

“Van het huis is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; Voorouders van Hans en Carin Schripsema; “Tegenwoordige Staat van Friesland”; “Stads en Dorpskroniek van Friesland” van dr. Wumkes; Aantekeningen archief Jan Leemburg; A. Lycklama à Nijeholt, In: Jaarboekje van den Frieschen Adel in verband tot de Ridderschap van Friesland, 1885).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Monumentaal Fries Waldhuske (2 pers) – Drogeham

  Drogeham

Origineel Fries waldhuske, het kleinste huisje in gemeente Achtkarspelen. Woonkamertje: bedstee (140×200), zithoek, radio, tv, boeken, spelletjes, toerist informatie. Achterhuis: keukentje, eethoek. Badkamer: douche,toilet,wastafel. Terras met picknickbank. Gratis gebruik 2 fietsen. Supermarkt op 1km...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botanische Tuin van Fryslân De Kruidhof

  Buitenpost

In Buitenpost, liggend aan het spoor op 18 treinminuten van Leeuwarden en Groningen vindt u de botanische tuin van Friesland. Geniet van 17 schitterende thematuinen waaronder de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Verken de tuinen...


Meer info

Pin Zoutkamer Twijzelerheide

  Twijzelerheide

Zoutkamer Twijzelerheide. Halotherapie, voor o.a. Astma, COPD, Huidproblemen, Psoriasis, Bronchitis, Allergie. Bel voor een gratis proefsessie. Haal weer opgelucht adem! Als je luchtweg- of huidproblemen hebt is dat niet gemakkelijk. Soms kan dat grote...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.