None

Niet in Noomen, Stinzen of SIF.

Op de kaart van 1930 “Pauwenburg” genoemd.

Informatie diverse internetsites:
“Pauwenburg is met ruim 100 hectare één van de grootste landgoederen van Oranjewoud. Dit landgoed is rond het jaar 1600 gesticht door het geslacht Oenema.”
“Op de plek waar eens deze buitenplaats lag, staat nu een nieuwbouwwoning.”
“Rond 1880 werd Oranjewoud drastisch veranderd, er ontstonden meerdere parken in Engelse landschapsstijl, waaronder Veenwijk en Pauwenburg.”

“De familie De Blocq van Scheltinga heeft verschillende grietmannen en een burgemeester van Schoterland opgeleverd van 1647 tot 1795 en ook na de Franse tijd. De eerste was Daniël (1647-1692), opgevolgd door Martinus (1692-1715), vervolgens Menno Coehoorn (1715-1777) en Martinus (1777-1795). Na de Franse tijd Menno Coehoorn (1816-1820) en Mr. Hans Willem (1834-1851), terwijl diens zoon burgemeester van Schoterland is geweest van mei 1872 tot oktober 1890.
De familie woonde oorspronkelijk in Heerenveen – haar buiten (afgebroken in 1832) stond ter plaatse van de voormalige RK kerk naast Oenemastate. Een afbeelding ervan is in het museum aanwezig. Ook het pand aan het “van Harenspad” (voorheen dr. Oosterhagen) naast het Museum, was eigendom van de familie.
Omstreeks 1780 kocht de familie ‘Pauwenburg’ in Oranjewoud van de familie Van Haren. In dit huis woonde een Daniël, die in de Franse tijd maire van Mildam was. Zijn zoon, Mr. Hans Willem (zie onder) kocht in ongeveer 1830 het stadhouderlijk hof (de beide huizen, waarvan het slot reeds voor 1810 was afgebroken) van Mr. Jackema van Burmania Rengers.
Deze laatste had het op de domeinenverkoop in 1813 gekocht voor 36.000 goudfrancs (perceel 15 ‘Les deux Jardins et Hantations’, groot 21.80.81 ha) en kocht er nog vele bospercelen bij, samen voor 50.000 frs. Mr. Hans Willem heeft in ongeveer 1832 het slot ‘Oranjewoud’ laten bouwen, hetwelk omstreeks 1953 is verbouwd door de Stichting Landbouwcoöperatie (die het kocht van Martinus de B.van S.). Mr Hans Willem woonde in 1830 nog op ‘Pauwenburg’ en in 1840 op het slot.
Een gedeelte van de weg komt reeds voor op de gemeentekaart van Schotanus/Halma van 1718 (zonder benaming).”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Minicamping ‘De Frije Fries’

  Rotstergaast

Iets ten zuidwesten van Heerenveen ligt onze camping grenzend aan het prachtige natuurgebied ‘It Easterskar’ waar u heerlijk kunt wandelen. Vanaf de camping kunt genieten van een ruim uitzicht met een geweldige zonsondergang. De...


Meer info

Pin De Koppenjan

  Jubbega

In de sfeervolle pannenkoekenboerderij De Koppenjan eet je de lekkerste pannenkoeken van Friesland. Je kiest uit wel 80 hartige en zoete pannenkoeken. In combi met alle activiteiten is uit eten met kinderen 1 groot...


Meer info

Pin Minicamping de Turfhoeke

  Gorredijk

Minicamping de Turfhoeke in Gorredijk. Wij willen u graag laten meegenieten van de rust en ruimte van het Friese platteland om ons heen.


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.