None

De locatie komt op SIF voor zowel als Huize Oranjewoud als Paleis Oranjewoud. Huize Oranjewoud is gebouwd op de plaats waar voordien Paleis Oranjewoud gestaan heeft. Hieronder worden beide beschrijvingen weergegeven:

Huize Oranjewoud.
“Het huis werd omstreeks 1834 gebouwd.”
“Het huis Oranjewoud werd gebouwd op het landgoed, waarop voorheen Paleis Oranjewoud van de Friese Nassaus had gestaan. Tijdens de Franse Revolutie werd het Paleis verbeurd verklaard en weldra op afbraak verkocht. In 1822 werden de bossen en tuinen verkocht. Nadien werden er diverse landhuizen op het landgoed gebouwd, zoals het huis Oranjewoud. Dit huis werd op de plaats van het geplande middenpaviljoen tussen de twee grote vleugels van het paleis omstreeks 1834 door mr. Hans Willem Blocq van Scheltinga in klassicistische stijl gebouwd. De tuin en overtuin werd in landschapsstijl aangelegd (mogelijk door L.P. Roodbaard). Het huis bevat enkele stijlvolle kamers uit de bouwtijd.
Het huis is lang eigendom geweest van de familie De Beaufort, maar is tegenwoordig eigendom van de Friesland Bank, die het gebouw gebruikt voor ontvangsten.”
“Het huis is in gebruik voor ontvangsten, enz. van de Friesland Bank.”

Paleis Oranjewoud.
“Het paleis werd in 1676 gebouwd.”
“Door prinses Albertina Agnes, weduwe van de in 1664 noodlottig om het leven gekomen Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, werd in 1676 op de uitgestrekte heidevelden tussen Brongerga en Oudeschoot een buitenverblijf gesticht. Het huis met de tuinen, plantsoenen, vijvers, rij- en wandelwegen kreeg de naam Oranjestein, terwijl het aangelegde bos van dennen en eiken, afgewisseld door graan- en groenlanden de naam Oranjewoud kreeg. Zij woonde er tot haar dood in 1696.
Haar kleinzoon Johan Willem Friso, die in 1707 stadhouder werd, wilde het geheel verbouwen tot een paleis. Hij liet twee grote vleugels met een halfronde toren aan een der zijmuren verrijzen, omstreeks 1708. De hof-architect Daniel Marot was hierbij als architect en decorateur betrokken. In de hoofdas kwam als centrum van de parkaanleg een ‘grand canal’, dat nog bestaat.

Door zijn vroegtijdige dood, hij verdronk in 1711 bij Moerdijk, werd het paleis nooit voltooid. Zijn vrouw Maria Louisa van Hessen-Kassel (Marijke Muoi) nam zijn taak over en verbleef veel op Oranjewoud. Wellicht zijn door haar de tuinen met kassen en de oranjerie aangelegd. Een in het Fries museum bewaard gebleven tekening van C. Pronk uit 1754 geeft een goede indruk van het paleis uit deze periode. Na 1747, toen Willem Carel Hendrik Friso (Willem IV) tot algemeen stadhouder werd verheven en derhalve naar Den Haag verhuisde, werd het paleis zo goed als verlaten.
Maria Louisa bleef achter en stichtte direct buiten de stad Leeuwarden een kleiner buitenverblijf: Mariënburg. Na haar dood in 1765 was er geen regelmatige bewoning meer. In 1777 werd het paleis nog eenmaal bezocht door prins Willem V. Na 1795 moest hij ons land verlaten. Het paleis werd verbeurd verklaard en weldra op afbraak verkocht. In 1822 werden de bossen en tuinen verkocht. Nadien verschenen diverse landhuizen, zoals: het huis Oranjewoud.

Het voormalige paleis had in 1711 twee grote vleugels van één bouwlaag op hoge souterrains. Elke vleugel was maar liefst 15 raamvakken breed. Als we aannamen dat elk raam 2 tot 2,5 meter breed was, dan was éé vlaugel al 30 tot 37,5 meter breed. Daarnaast had het paleis ook een hoofdgebouw van 7 tot 9 ramen breed, wat neer komt op een breedte van 14 tot 22 meter! Als we dit bij elkaar optellen, dan had het paleis een lengte van in elk geval 74 meter en misschien wel 97.
Wat de werkelijke lengte van het paleis was, blijft gissen, want er zijn geen opmetingen van het paleis bekend. We kunnen alleen een indruk krijgen van het paleis, aan de hand van bewaard gebleven tekeningen, waarvan die van Cornelis Pronk het betrouwbaarst zijn.

De vleugels werden gedekt door schilddaken met elk zes schoorstenen en zeven dakkapellen. Op de dakschilden lagen blauwe pannen. Verder had het paleis korte naar achteren lopende vleugels, van slechts vir ramen breed, want neerkotm op 10 tot 12 meter. Elke vleugel had een toegangspartij tot de bel-etage, die bereikbaar was via brede en hoge steektrappen. Op de bel-etage waren grote Engelse vensters aangebracht: schuifvensters met kleine roedenverdelingen.
Het paleis was gebouwd in een ingetogen klassicistische barok-stijl. Niet met de stijl, maar de uitgestrektheid straalde de representatie van de stadhouderlijke familie uit.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Minicamping ‘De Frije Fries’

  Rotstergaast

Iets ten zuidwesten van Heerenveen ligt onze camping grenzend aan het prachtige natuurgebied ‘It Easterskar’ waar u heerlijk kunt wandelen. Vanaf de camping kunt genieten van een ruim uitzicht met een geweldige zonsondergang. De...


Meer info

Pin De Koppenjan

  Jubbega

In de sfeervolle pannenkoekenboerderij De Koppenjan eet je de lekkerste pannenkoeken van Friesland. Je kiest uit wel 80 hartige en zoete pannenkoeken. In combi met alle activiteiten is uit eten met kinderen 1 groot...


Meer info

Pin Minicamping de Turfhoeke

  Gorredijk

Minicamping de Turfhoeke in Gorredijk. Wij willen u graag laten meegenieten van de rust en ruimte van het Friese platteland om ons heen.


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.