None

Niet in Noomen of Stinzen.

SIF: “We weten maar bitter weinig van deze state.
Van der Aa meldt in zijn Aardrijkskundig woordenboek: “HAERSMA, Haarsma, waarschijnlijk dezelfde state die, welke op de kaart van Schotanus, Harinxma geheeten wordt, voorm. state, prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Leeuwarderadeel, arr., kant. en 1 u. N. van Leeuwarden, 5 min. N. van Jelsum, waartoe zij behoorde.”
Volgens de heer De Jong slaat Van der Aa hier de plank faliekant mis. Op de kaart van Schotanus staan beide states vermeld, een flink eind uit elkaar en ook Eekhoff weet rond 1845 wel beter. Haersma State stond dan ook ruim tien minuten lopen ten oosten van het dorp en Harinxma op de zogenoemde “achterste terp” vlak ten noorden van de kerk en bijna tegen de dorpsterp aan.

In 1708 was grietman Ernst Mockema van Harinxma thoe Slooten eigenaar van de State. Het is vrij zeker dat deze grietman de state bewoonde afgaande op zijn naam en de beide benamingen die voor de state gebruikt zijn. Maar dat is dan ook alles wat we van deze state weten en dat dus nog niet eens zeker.

In ‘Jelsum, sporen uit een recent en ver verleden’ komt nog de volgende tekst voor: “De terp zelf en de aansluitende oeverwal kent een duidelijke blokverkaveling: de afwatering moest gegraven worden en rechttoe rechtaan ligt dan voor de hand. Overigens is dit niet het geval met een sloot die vanaf het kerkje naar het noorden loopt. Maar deze sloot is dan ook de oorspronkelijke slotgracht van de reeds lang verdwenen Harinxmastate!”.”

“Op de plek waar de state heeft gestaan is nu weiland.”

(bron: Tekst: Jan Leemburg; “Jelsum troch de tiden hinne” door H. de Jong; Site van Eelco Bonnema; “Ljouwerteradiel” door dr. G. Abma, 1984).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin Bed and wellness Molenzicht

  Stiens

Onder de rook van Leeuwarden aan het Japikspaad ligt Bed and Wellness Mill View. Met fijne bedden ene goed ontbijt en heerlijke sauna en spa faciliteiten kunt u betaalbaar ontspannen


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.