None

SIF: “Het huis werd na 1721 gebouwd.”
“Nijefenne onder Sint Jacobiparochie was één van de weinige lenen in Friesland. In l502 werd Doecke Hemmema van Berlikum er mee beleend door Georg en Heinrich van Saksen. Nadat de familie Hemmema in 1721 uitsterft, komt het leen aan de familie Du Tour. Zij zijn afstammelingen van een zus van de laatste Hemmema. Deze familie erft overigens niet alle bezittingen, want de Hemmema State te Berlikum komt niet in hun bezit. Daarom besluit de familie Du Tour een nieuwe State op Nijefenne te bouwen. Op dracht voor het bouwen van dit nieuwe huis wordt gegeven door David Constantijn Baron du Tour.

Een lang bestaan is het huis niet beschoren, want tijdens de Franse tijd worden delen van het leen verkocht en na de dood van de laatste bezitter, Marc Cornelis Baron du Tour van Bellinchave, in 1850, word het restant ook verkocht. De state is later afgebroken.

De State lag ten noorden van Berlikum en ten zuiden van de Blikvaart. Het terrein is nu een kavel bouwland tussen weide-percelen.”

“Van het huis is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin B&B Twenty-one

  St. Jabik

Welkom bij B&B Twenty-one! Wij zijn een kleinschalige duurzame Bed and Breakfast gelegen in Sint Jacobiparochie waar u voor een betaalbare prijs kunt overnachten. Ons pand is van 1818 maar heeft alle comfort van...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.