None

SIF: “Van oorsprong heette deze State Lemenburg. Later werd dit stamslot van de familie Lyclama à Nijeholt officieel “Friesburg” genoemd. Dit gebeurde door zowel de eigenaar als de officiële instanties. Maar de bevolking was hardleers en bleef de state Lemenburg noemen.

In de tegenwoordige Staat van Friesland wordt in deel 3 op pag. 600 over Nijeholtpade vermeld: “Weleer was hier een sterk gemuurd gebouw, uit eene graft opgetrokken en Friesburg genaamd, doch ’t welk reeds voor veele jaaren is weggebroken; hebbende dat gebouw toebehoord aan den Saxischen Grietman Lyckle Eblens, gesprooten uit het voortreffelijk geslacht Steenwijk, ’t welk namaals den naam van Lycklama à Nijeholt heeft aangenomen.
Dit huis werd “in ’t jaar 1514 door de Geldersche partij, in Sint Andrie nach geplonderd, en in ’t volgende jaar op St. Anthonius dag geheel afgebrand, en ook veel bosschagie afgehouwen; ter vergoedingen van deeze schade, en ter belooninge van zijne getrouwheid, werd de Eigenaar beschonken met het recht van Opvolginge voor zijne Familie in de halve Grietenij van Stellingwerf, en in de geheele van Schooterland; zijnde deeze gifte ook in 1524 door Keizer Karel bevestigd”.

De genoemde ‘Eigenaar’ was de Saksische grietman Lyckle Eables, die de stamvader werd van de Lycklama’s. Zijn afstammelingen gingen zich naar de plaats Nijeholtpade, Lycklama a Nijeholt noemen. Keizer Karel V wilde zelfs het grietmansambt in de grietenij Stellingwerf erfelijk maken en Lyckle verheffen in de adelstand, maar hij wees dit af, waarbij hij gezegd zou hebben: “Deugd allinne makket wiere adel”.

Onder een tekening van deze state van Stellingwerf staat het onderschrift “Het Huis Liewenburg onder Oldeholtpade in de grietenije van Stellingwerf westeinde, behorende den heere Augustinus Lyklama à Nijeholt 1724”.
Waar hij de naam “Liewenburg” vandaan haalde is niet bekend, maar duidelijk is dat Stellingwerf niet precies wist waar hij was toen hij deze tekening maakte. De Lemenburg stond op het grondgebied van Nijeholtpade.

Op de tekening is een mooi voorbeeld van een laat middeleeuwse zaalstins te zien. Een iets hoger huis is daar, gezien de trapgevel, later tegenaan gebouwd.
De state werd vóór 1780 afgebroken.”

“Tegenwoordig is op de plaats van de stins de Trotting Stable TEB van de familie Allard van der Wal gevestigd. Achter het stallencomplex ligt nog een stuk land met een “hoge rug”, vermoedelijk is dat de plek waar de stins heeft gestaan.”

(bron: Aantekeningen uit het archief van J. Leemburg; “Tegenwoordige Staat van Friesland” ca. 1775).

Van der Aa: “LEMENBURG, voorm. state, prov. Friesland, kw. Zevenwouden, griet. Stellingwerf-Westeinde, arr. en 3 u. Z. O. van Heerenveen, kant. en 1 1/2 u. W. van Oldeberkoop, 1/4 u. N. W. van Nijeholtpade, waartoe zij behoorde.

Ter plaatse, waar zij gestaan heeft, ziet men thans eene boerenhuizing. De daartoe behoord hebbende gronden, beslaande eene oppervlakte van 23 bund. 8 v .r., worden thans in eigendom bezeten bij de erven van Jan J. Teenstra, woonachtig te Nijeholtpade.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin De Koppenjan

  Jubbega

In de sfeervolle pannenkoekenboerderij De Koppenjan eet je de lekkerste pannenkoeken van Friesland. Je kiest uit wel 80 hartige en zoete pannenkoeken. In combi met alle activiteiten is uit eten met kinderen 1 groot...


Meer info

Pin Minicamping de Turfhoeke

  Gorredijk

Minicamping de Turfhoeke in Gorredijk. Wij willen u graag laten meegenieten van de rust en ruimte van het Friese platteland om ons heen.


Meer info

Pin B&B It Boekehaagje

  Mildam

Bijkomen op een comfortabele boxspring in Bêd & Brochje ?t Boekehaagje of liever eerst uw fiets repareren? Alles kan op deze voormalige boerderij middenin Mildam. Uw kamer met eigen douche en toilet staat klaar...


Meer info

Pin Bedandbreakfast ‘HETHUIS’

  Oranjewoud

In het prachtige Oranjewoud, op een steenworp afstand van de mooie ?buitenplaatsen? is in het atelier van Marja Lamberts een Bed & Breakfast gevestigd. De kamer is mooi ingericht en bevat de huisbibliotheek, televisie...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.