None

De locatie komt wel in de inventaris van Noomen voor, maar niet in de tekst.

SIF: “Volgens de overlevering wisten deze broers wel van wanten, want de states Burmania, Wiarda en Eminga werden in deze volgorde ook wel Putsma State, Schenkinsma State en Drinkuitsma State genoemd. Zo komen ze zelfs voor op landkaarten. Zelfs Eekhoff vermeldt op zijn kaart uit 1847 nog de namen Putsma en Drinkuitsma in plaats van Burmania en Eminga.”

“Deze state zou gebouwd zijn rond 1400.”
De stins/state zou gebouwd zijn door Ids Wiarda, een broer van Sjoerd Wiarda die op Wiarda State vlakbij de kerk woonde. Ids nam de familienaam van zijn moeder aan omdat die familienaam bijna uitgestorven was en noemde zich Eminga.”
“De state is eeuwenlang eigendom geweest van de familie Van Eminga. Al in 1698 het eigendom van Ruerd Juckema van Burmania, getrouwd met Elisabeth Wiglina van Eminga. Ruerd was ondermeer ook eigenaar van het naastgelegen Burmania State. Volgens dr. Abma heeft Ruerd in 1720 Putsma State laten afbreken en een boerderij laten bouwen. Dat moet echter Eminga State zijn geweest, want het Floreenkohier van het jaar 1700 vermeldt “Drinckuitsma en ’t hornleger van Putsma-state”. Burmania/Putsma was dus toen reeds afgebroken. De in 1720 gebouwde boerderij werd op zijn beurt in 1850 vervangen door een nieuwe boerderij “Het Bos”. In 1947 moest die tenslotte wijken voor het Van Harinxmakanaal.”

Van der Aa: “DRINKUITSMA, voorm. state, prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Leeuwarderadeel, ten N. van Goutum, waartoe zij behoorde.

Het is in de vorige eeuw afgebroken en bestaat thans uit eene groote boerderij.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.