None

De locatie komt wel in de inventaris van Noomen voor, maar niet in de tekst.

SIF: “Volgens de overlevering wisten deze broers wel van wanten, want de states Burmania, Wiarda en Eminga werden in deze volgorde ook wel Putsma State, Schenkinsma State en Drinkuitsma State genoemd. Zo komen ze zelfs voor op landkaarten. Zelfs Eekhoff vermeldt op zijn kaart uit 1847 nog de namen Putsma en Drinkuitsma in plaats van Burmania en Eminga.”

“Deze state zou rond 1400 gebouwd zijn door Oeds Wiarda, maar mogelijk bestond de stins toen al.”
“Er wordt vermeld dat Oeds Wiarda, broer van Sjoerd Wiarda die rond die tijd op de gelijknamige state dichtbij de kerk woonde, zijn eigen state kreeg in de buurt van de state van zijn andere broer Ids en die bekend werd onder de naam Burmania State.

In 1698 (en in1720 nog) was het eigendom van Ruerd Juckema van Burmania die getrouwd was met Elisabeth Wiglina van Eminga, eigenaresse van de naastgelegen Eminga State. Volgens dr. Abma heeft Ruerd in 1720 Putsma State laten afbreken en op dezelfde plek een boerderij laten bouwen. Dat moet dan echter Eminga State zijn geweest, want het Floreenkohier van het jaar 1700 vermeldt “Drinckuitsma en ’t hornleger van Putsma-state”. Burmania/Putsma was dus toen reeds afgebroken en alleen het stukje grond (mèt het stemrecht; stem 27) was er nog.”

“Van de state is niets terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Ljouwerteradiel” door dr. G. Abma, 1984
“Prekadastrale Atlas fan Fryslân, diel 15, Ljouwerteradiel” door J.A. Mol en P.N. Noomen, 2002).

Van der Aa: “PUTSMA, voorm. state, prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Leeuwarderadeel, arr., kant. en ruim 1/2 u. Z. van Leeuwarden, 5 min. W. van Goutum, waartoe het behoorde. – Ter plaatse, waar het gestaan heeft, ziet men thans eene gracht.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.