None

SIF: “In de ’Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden’ is vermeld: “Teerns, een klein en nieuw Dorp, … , zynde de Kerk hier gebouwd door de Familie der Ublema’s, welke hier de eigenerfden zyn. …. Ten Zuiden van Teerns legt Auckema State: van dit geslagt overleed in 1510 zekere Auk Pieters, die getrouwd was met Kempo Donia.

Gezien de door Eekhoff aangegeven ligging van de state moet dit goed stem 6 hebben gehad. In het stemkohier van 1640 is bij stem 6 “juffr. Tunnecke van Sande” vermeld als eigenaresse en de boerderij wordt dan gebruikt door Jan Douwes.
In 1700 is “de ed. hr. jr. Duco Gerrolt van Burmania” als eigenaar vermeld in het floreenkohier. Gebruiker is dan Douwe Jacobs. Hij wordt aangeslagen voor 22–21-0, in verhouding met andere boerderijen de hoogste aanslag per hectare. Bij deze boerderij hoorde blijkbaar het beste land en het grootste huis. Overigens was jonker Duco in 1700 ook eigenaar van de boerderijen met stemmen 1, 2 en 4 onder dit dorp.

Op zijn kaart van omstreeks 1850 heeft Eekhoff het icoontje voor “vernietigde edele state” ingetekend met daarbij vermeld “Gr. Auckama”. Toen was de state dus inmiddels afgebroken.”

“Van de state is niets terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Ljouwerteradiel” door dr. G. Abma, 1984; “Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden”).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.