None

De locatie is op SIF opgenomen, maar hier is weinig informatie bekend. Verwezen wordt naar Van der Aa.

Wikipedia: “De Slotplaats werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauwhuis genoemd. Dit Blauwhuis werd in 1838 afgebroken. In 1818 verrees achter het Blauwhuis een landgoedwoning, die in 1920 verbouwd is tot de huidige vorm van het theehuis De Slotplaats. In het voormalige koetshuis van het slot is een informatiepunt ingericht.”
“In het gebied ligt een schans. Deze is in oude staat hersteld. Het gaat hier vermoedelijk om een oefenschans. Hij is door de wiskundige Johann Hermann Knoop ontworpen. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit enige militaire betekenis gehad.”

Van der Aa: “In het jaar 1503 zijn aldaar, door de droogte en de hitte der lucht, vele veenen in brand geraakt, waardoor het gewas en de bosschen in den omtrek groote schade leden. Deze veenen zijn waarschijnlijk eerst geestelijke goederen geweest, afkomstig van het klooster Mariengaard te Hallum, en werden, vermoedelijk in eene massa, verkocht aan onderscheidene personen, die zich daartoe tot eene compagnie hadden vereenigd. Later hebben zij eerst aan het geslacht van Aylva en daarna aan dat van Burmania toebehoord; maar in het jaar 1778 zijn zij door koop in eigendom gekomen van eenige Friesche en Groninger Heeren, die ze in gemeenschap bezeten hebben, en hier eene menigte turf deden graven. Achtervolgens bleef echter een dier Heeren, namelijk Allard Scheltinga, koopman te Harlingen, alleen eigenaar van deze veenen, die, later echter weder verkocht zijnde, meerendeels vergraven en tot land gemaakt, thans toebehooren aan de geslachten van Lynden, van Eysinga, van Boelens, van T??jens enz. Onder de verkochte goederen van den Heer Allard Scheltinga, te Bakkeveen gelegen, was ook de heerenhuizing, welke na het aanvangen der veengraverijen aldaar gesticht, zeer vermakelijk gelegen, en door bosschen omgeven was, maar in het jaar 1838 voor afbraak verkocht en gesloopt is (1).”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Buitengoed Op De Knolle

  Oosterwolde

Buitengoed Op De Knolle is een 5 -tulpen bed and breakfast met twee suites luxe gastensuites. De suites (ca. 70m²) zijn ieder voorzien van een complete keuken, een zit- en eethoek en een ruime...


Meer info

Pin Graancirkel

  Drachten

Café-restaurant & bakkerij


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.