None

SIF: “De familie Van Haersma verwierf in de gemeente Smallingerland grote bekendheid. De tak van de familie in Oostermeer ‘deed’ het minder goed. Niet alleen financieel maar zeker ook wat nageslacht betreft, boerden zij minder goed dan de Smallingerlandse tak van de familie.
Rond 1645 is de state eigendom van Meijert Eerckes van Haersma en zijn vrouw Sjoertie Piers Rinckema.
Dertig jaar later, rond 1675, wonen zoon Ericus Meijerts van Haersma en zijn vrouw Anna Clara Canter op Haersma State. Anna Clara erft Canter State te Driesum van haar vader, dus door dit huwelijk breidt Ericus zijn grondbezit behoorlijk uit. In 1698 is hij ondermeer eigenaar van de stemmen 4 en 5 te Dantumawoude. Hij is volmacht op de Landdag voor Dantumadeel, ouderling te Driesum en lid van de Synode te Heerenveen. In 1688 wordt hij burgemeester van Harlingen en is daar lid van de Admiraliteit. Zij wonen ’s zomers afwisselend op Canter State te Driesum en op Haersma State te Oostermeer. In de winter wonen ze veelal in Harlingen.

Na de dood van Ericus omstreeks 1720 gaat Anna Clara permanent op Canter State wonen en laat Haersma State aan haar dochter Aurelia, die getrouwd is met haar neef, ritmeester Johannes Petrus Poutsma. Deze laatste laat tussen 1708 en 1718 een nieuw “herenhuis” bouwen dat ook Haersma wordt gedoopt. Johannes sterft in 1723 en is in de nacht van 25 op 26 mei van dat jaar in de kerk van Oostermeer begraven. Dat was destijds mode onder de rijken. Hoe later in de nacht de begrafenis was, hoe hoger de status van de overledene.
Zijn weduwe blijft in Oostermeer wonen, maar verkoopt het prachtige nieuwe huis aan jonkheer Jetze Baerdt van Sminia. Deze koop wordt als volgt beschreven:
“De Heerenhuisinge met hovinge, singels, boomen en Plantagiën met de stecken en homeyen, het gestoelte in ’t choor van der kerk tot Oostermeer, doch buiten de graven in de kerk; een zathe lands bij Jan Beerents als meyer gebruikt (de slotplaats); zekere huisinge “het klein blauwhuis” bij Hoeke Haiis als meyer in gebruik, bestaande in een camp land voor het huis en twee fennen op de meerswal, alles tezamen voor 20.000 car. gulden”.

Jetze Baerdt van Sminia overlijdt in 1771 en het huis wordt eigendom van zijn zoon Hobbe Baerdt van Sminia en in 1786 is het eigendom van A.J. (Arend Johannes?) van Sminia, secretaris van Gedeputeerde Staten van Friesland.

De “Tegenwoordige Staat van Friesland” vermeldt in boek 2 op pagina 295 in 1786 bij Oostermeer:
“Bij dit dorp ligt ook eene vermaakelijke plantagie en buitengoed, thans aan den Welgeb. Heere A.J. van Sminia, Secr. der Ed. Mogende Heeren Staaten van Friesland, toebehorende”.”

(bron: Jan Leemburg; Archief St. Christophorileen tot Oldehove
Historisch Centrum Leeuwarden; Website van Tresoar; “Tegenwoordige Staat van Friesland”; “De historie gaat door het eigen dorp” van A. Algra; Genealogie van Gerrijt van Belcum, door J. Leemburg; Archief J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij None kunt vinden.

Pin Monumentaal Fries Waldhuske (2 pers) – Drogeham

  Drogeham

Origineel Fries waldhuske, het kleinste huisje in gemeente Achtkarspelen. Woonkamertje: bedstee (140×200), zithoek, radio, tv, boeken, spelletjes, toerist informatie. Achterhuis: keukentje, eethoek. Badkamer: douche,toilet,wastafel. Terras met picknickbank. Gratis gebruik 2 fietsen. Supermarkt op 1km...


Meer info

Pin Ayay Sailing

  Oudega S

Ayay-Sailing is een allround charterbedrijf met de traditionele zeilschepen; Suydersee, Alida en Swaentsje. Ayay-Sailing verzorgd zeilreizen voor groepen en alleengaanden op Waddenzee, IJsselmeer en Friese meren. Ayay-Sailing staat garant voor gastvrijheid, gezelligheid, avontuur, enthousiasme...


Meer info

Pin Zoutkamer Twijzelerheide

  Twijzelerheide

Zoutkamer Twijzelerheide. Halotherapie, voor o.a. Astma, COPD, Huidproblemen, Psoriasis, Bronchitis, Allergie. Bel voor een gratis proefsessie. Haal weer opgelucht adem! Als je luchtweg- of huidproblemen hebt is dat niet gemakkelijk. Soms kan dat grote...


Meer info

Pin ’t Roodhert

  Burgum

Al 280 jaar een traditionele en sfeervolle locatie. ’t Roodhert heeft 9 kamers met gratis wifi, een stoel-lift, een prachtig vernieuwde eetzaal, een uitstekende keuken, een ruime ontbijtzaal, rookgelegenheid, een gezellige Pub, diverse conferentie-...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.