Nyenhuis

Noomen: “Nyenhuis is interessant als oude adelspositie, die eind 15de eeuw door huwelijk opging in het goederenbezit van de Liauckema’s van Sexbierum. Bovendien is relatief veel bekend over de gewoonterechtelijke status van verschillende omliggende goederen die korter of langer bij Nyenhuis behoorden. De oudste vermelding van deze stins is van 1423: tot Nyenhuyse.”
“Het eerste historisch betrouwbare bericht over Nyenhuis is van 1423. De graaf van Holland gaf aan “Sicke hovetlinge tot Nyenhuyse” toen een vrijgeleide.”
“In 1622 gold het op de kaart bij Winsemius als één van de adelshuizen. In 1640 was Jarich van Liauckema nog eigenaar, maar in 1700 was het in nietadellijke handen.Nyehuis was toen een “gewone” boerderij geworden.”
“De ligging van Nyenhuis is interessant. De naam wijst weliswaar op een jongere positie,maar het aangrenzende Oldehuis illustreert dat deze positie een lange voorgeschiedenis had.Mogelijk had de verschuiving te maken met de nabijheid van de belangrijke waterloop van de Ried/Roptazijlroede. Van Nyenhuis als stins bestaan geen oude afbeeldingen of kaarten.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Nyenhuis kunt vinden.

Pin Zonnewind Zeilreizen

 

Zonnewind Zeilreizen biedt tochten voor groepen en individuen. Zeilen over de Waddenzee en het IJsselmeer met de klippers Passaat, Aldebaran en de Poseidon. Ben je op zoek naar een fantastische zeilervaring met collega’s, familie...


Meer info

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.