Ockinga

Noomen: “Ockinga en Donia, waarvan de landerijen aan elkaar grenzen, zijn een mooi voorbeeld van het dicht bijeen wonen van verschillende leden van dezelfde adellijke familie. In dit geval werd door fideicommissaire bepalingen van 1430 en 1478 lange tijd voorkomen dat beide staten door vererving aan verschillende families kwamen. Al in de 15de eeuw lijkt Donia, strategisch gelegen bij de kerk en aan de vaart, belangrijker dan (Oud) Ockinga geworden te zijn. “ze had volgens de oorkonde van 1478 bepaald dat de hwsen ende stenzen die de beide broers in 1478 bezaten – respectievelijk dat stens ende staten … by der tzercka tho Borghwerth deer van aldis heet “tho Doyngha” ende nu haet “Nye Ockyngha” en het hws ende hof, stens ende staten … by Sioungha dyck, geheten Ald Ockingha – nooit uit het geslacht mochten vererven.”
“Oud Ockinga was in 1622 in handen van de regentenfamilie Van Wyckel en wordt dan als adellijk huis Wyckel door Winsemius aangegeven.”

SIF: “De oudste vermelding van de State dateert uit 1424.”
“Op oude kaarten staan te Burgwerd de stinzen van Ockinga en Donia vermeld. De Ockinga State stond aan de Sjungadijk op de plaats waar nu de boerderij van Frans Hettinga staat. Wanneer het geslacht Ockinga zich hier vestigde, is niet bekend. De oudste Ockinga was Lolle Ockinga (ca 1376). Twee achterkleinzonen, Hero en Pieter, bewoonden elk één van de twee States, maar het is niet duidelijk wie welke.”
“De plaats van deze Stins is niet meer terug te vinden.”
(bron: Website van Burgwerd en Hichtum).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Ockinga kunt vinden.

Pin B&B wetterwillefriesland

  Wommels

B&B aan het water, de Bolswardertrekvaart. Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.