Oedsinga of Hottinga

Noomen: “Aan het begin van de 15de eeuw was Oedsinga of Osinga het huis van de familie Oedsinga.”
“In 1529 behoorde Osinga of Oedsma state en de daarbij behorende zwanenjacht aan Juws zoon Sicke Hottinga.”
“In de loop van de 16de eeuw raakte Oedsinga in verval. Op de kaart in de Robles-atlas uit 1572 is Osinga ten oosten van de kerk afgebeeld als een uit twee gebouwen bestaand complex in een omgrachte boomgaard. In 1622 werd Osinga nog als adellijke state afgebeeld, in 1640 werd het stemrecht geregistreerd, in 1664 werd het onder de “vernietigde edele staten” gerekend. In 1700 en 1718 behoorde er behalve het (floreenvrije) omgrachte terrein ten zuidoosten van de kerk, waarop ooit de state had gestaan, zelfs geen land meer bij. In 1718 werd het terrein als Osinga aangeduid, later ook als het Groot Hof.”

SIF: “Over het ontstaan en de verdwijning van deze state zwijgen de historici allemaal als het graf.”
“In 1476 is er te Dronrijp sprake van ene Sicke Allartz Oedzinga die waarschijnlijk op Osinga State woonde. De “Tegenwoordige Staat van Friesland” meldt omstreeks 1785: “Ozinga ligt in de buurt, doch is, na ’t afbreeken der huizinge, thans alleen een groote hovinge”. E.M. van Burmania weet echter al rond 1750 dat van Osinga State ‘sinds mensenheugenis’ niets anders meer over is dan “een Hof, met een Gragt omringt”. Die is er nog steeds en later is er op het terrein een ruime rentenierswoning gebouwd. Aan de bouwstijl te zien is dat zo halverwege de 19e eeuw gebeurd.
Aan de beide foto’s is te zien dat hier tussen 1982 en 2008 op enkel details na niets veranderd is. Het statige huis en de omringende tuin worden zichtbaar voortreffelijk onderhouden.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Oedsinga of Hottinga kunt vinden.

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.