Oedsma of Juckema

Noomen: “Oedsma’s zouden aan klooster Lidlum een uithof te Boxum hebben geschonken. Oedsma komt in 1420 voor onder de Schieringer hoofdelingen. Deze familie en stins moeten nader worden beschreven.”

SIF: “De oorspronkelijke stins werd waarschijnlijk al ver vóór 1400 gebouwd.”

“In de noordwestelijke hoek van de Hegedyk en de Tiltsjedyk liggen nog twee lage terpjes. Hier zou volgens de atlas van Eekhoff de Oedsma State hebben gestaan. K.J. van den Akker schrijft in zijn boek “Van de mond der oude Middelzee” rond 1940 dat Eekhoff zich heeft vergist met zijn aanname dat Oedsma en Scheltema dezelfde state zou zijn geweest. Oedsma State zou identiek zijn aan Juckema State dat op het noordelijke deel van de dorpsterp stond. Gezien de bewonersgeschiedenis van Oedsma State volgen we Van den Akker.”
“1481: Leeuwarders “hebben Werp Lyuus huys toe Buxum gecregen ende gedistraheert”. Worp was tot dat moment de hoofdeling van het dorp.”
“Hij liet zich ook 400 goudguldens door de stad uitbetalen voor de vernieling van Oedsma State. Rond 1505 was hij Grietman van Ferwerderadeel. Van dat geld heeft hij Oedsma State mogelijk herbouwd.” “Rond 1640 woont hier nog een Walta Juckema.” “In 1670 is eigenaresse “Vrouwe Lucia van Walta, wed. van de Heere van Sommelsdijk”. Het huis is dan afgebroken en het terrein van 5 pondemaat wordt in verschillende stukjes verhuurd. In het stemkohier van 1698 is bij stem 1 te Boxum de naam “Juckema-state” vermeld, dan eigendom van Assuerus van Grovestins. Daarbij staat tevens de aantekening “zijnde de huysinge afgebrooken”.

In zijn eigen exemplaar van zijn “Geographisch Woordenboek” heeft Van Burmania aangetekend: ”De overblijfselen v. de gragt, die weleer Juckema-State omvangen heeft, vind me bezijden ’t kerkhof. Het slot is in de 17e eeuw afgebroken. 1757 was ’t hoornleger een stuk greide”. Een eeuw later ligt het er nog net zo volgens meester Radelaar (1857). De droge grachten zijn nog aanwezig en de bodem zat mudvol stenen.”

“Van de State is niets terug te vinden.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Oedsma of Juckema kunt vinden.

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Mini camping Van Harinxma

  Deinum

Minicamping Van Harinxma is een rustig gelegen minicamping aan het Van harinxmakanaal in de gemeente Menaldumadeel, gelegen tussen de dorpen Ritsumazijl en Deinum. In het hart van Friesland net buiten de grote stad Leeuwarden....


Meer info

Pin Restaurant élevé

  Leeuwarden

Kom dineren op niveau met een prachtig uitzicht. U wordt verrast door originele, creatieve gerechten in een moderne, sfeervolle omgeving. Restaurant élevé, gevestigd in WestCord WTC Hotel Leeuwarden heeft een keuken met regionale, nationale...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.