Osinga

Noomen: “De Osinga’s van Schettens behoorden tot de Friese adel, hoewel ze vaak wat op de achtergrond bleven. In het Burmaniaboek wordt geen apart hoofdstuk aan deze familie gewijd.” “In 1640 was juffer Tiemck van Osinga eigenaresse van ’t Slot. Zij was getrouwd met Schelte Hotsesz van Aysma. In 1677 werd Osinga, dat daarna enkele generaties aan de Aysma’s bleef, Aysma state genoemd. Het werd toen verhuurd, met huismanne huisinge, buytehuys ende schuyre en ’t hof aen de zingel. De Aysma’s mochten hooi en paardenvoer in de schuur opbergen. In 1694 werd het door Anna van Spruyt, weduwe Aysma verkocht; het werd toen omschreven als een sate lands te Schettens, Osinga state genaamd, met de huisinge, schuire, hovinge, boomen en plantagie, en de kleine plaatse liggende aan de Dijkshoek omtrent myne woninge.Osinga lag onderaan de oostelijke flank van de terp Sotterum onder Schettens. In 1722 werd Osinga afgebeeld als een zaalstins, bestaande uit twee haaks op elkaar staande gebouwen met trapgevels. Tot het omgrachte erf gaf een poortje toegang. Het gebouw ziet er 16de-eeuws uit. Mogelijk bevatte het oudere resten. In 1832 was het stinsterrein, waarop nu de boerderij Osinga staat, nog geheel door een brede gracht omgeven.”

SIF: “Oorspronkelijk stond hier een zaalstins uit vermoedelijk de 15e eeuw.” “Vroeger was het een stins met dubbele gracht, die gebouwd is door Sybrand van Osinga, grietman van Wonseradeel. Zijn voorzaten hebben hier ook al gewoond, zoals blijkt uit de zerken in de kerk van Schettens. We zullen dan misschien ook het best doen, door te spreken van een herbouw of uitbreiding van het Osingahuis door grietman Sybrand.” “Op den duur is Osinga tot boerderij vervormd, waarschijnlijk omstreeks 1743. Het is verschillende malen verbouwd, b.v. in 1861, toen Y.C. de Haas er woonde en ook nog in de periode van de tegenwoordige eigenaar. De brede gracht en het grote erf wijzen nog op de ‘voorname afkomst’. Bij de verbouwingen kwamen steeds grote hoeveelheden oude steen te voorschijn en in zijn vorige gedaante had de foarein (het voorhuis) zeer brede deuren en dikke muren met schietsleuven. Uit deze laatste opmerking van Algra kunnen we afleiden dat Osinga vrij zeker in de 15e en 16e eeuw een zaalstins is geweest.

Osinga-state is nu een kapitale boerderij, eigendom van de heer D. Postma en bewoond door zijn schoonzoon, de heer A. van der Meer, die behalve boer, ook drs. in de economie is.”

(bronnen: Tekst: A. Algra “De historie gaat door het eigen dorp”; Aantekeningen van J. Leemburg; “Beschryvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt” door Chr. Schotanus (1664); “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1780; De site van Tresoar).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Osinga kunt vinden.

Pin La Dolce Frisia

  Workum

In het heerlijk rustige natuurgebied de Workumer Mar is Chambres & table d’hôtes La Dolce Frisia een gezellige plek om te onthaasten. Het gezellig huis dat werd gebouwd in 1880 heeft 6 kleurrijke gastenkamers...


Meer info

Pin B&B wetterwillefriesland

 

Fietsen, wandelen, vissen, varen in de motorboot of gewoon lekker ontspannen? Het kan in onze B&B, direct gelegen aan de Bolswardertrekvaart. Tussen Leeuwarden, Franeker, Sneek en Bolsward, centraal in Friesland maar ook landelijk. Rust...


Meer info

Pin Piaam State

  Piaam

Welkom Verblijven bij Piaam State is verblijven in een monumentale rietgedekte kop-hals-romp boerderij in het kleine, authentieke dorpje Piaam. Luxe en comfort op het Friese platteland In de authentieke17e eeuwse boerderij zijn in 2002...


Meer info

Pin It Posthus

  Makkum

Italiaans restaurant gelegen in het hart van Makkum in het oude voormalige postkantoor. Ook is het mogelijk indien het weer het toelaat om op het terras te dineren. Heerlijke Italiaanse wijnen en gerechten staan...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.