Oud Botnia, ter plaatse van het stadhuis

Noomen: “Dit huis, dat ik gemakshalve Oud-Botnia noem, wordt in 1536 als her Julius huys en in 1538 als her Juus olde huuys aangeduid, dit in tegenstelling tot het er tegenover gelegen heer Juus ny huuys, oftwel Groot-Botniahuis. Heer Juw of Julius was Juw van Botnia, ridder. Bij de verkoop van dit huis in 1550 aan de stad, die het als stadhuis in gebruik nam en er in 1598 het huidige stadhuis liet bouwen, werd vermeld dat het op grond van Feicke van Botnia stond.”
“Bij de verkoop van 1550 werd het Oud-Botniahuis als volgt omschreven: een hoeckhuys dair eenen Jacob Woutersz goudtsmidt inne woont mitten schuyr ende ’t browhuys ende den gehelen ledige plaetz op ’t zuyd van voorz. huys sampt de put myt ’t radt ende ketten sulcx als dair toe behoort, … op Fecke van Botnya landt, wij Hero ende juffrow Anna selfs op ’t zuyd, de voorz. Brolbrugge op ’t noordt. In 1561 werd door de stad nog een aangrenzend pand bijgekocht. Door de afbraak ten bate van het nieuwe raadhuis, is het niet bekend hoe het Oud-Botniahuis er uit heeft gezien. De kaart van Braun en Hogenberg van 1580 geeft weinig aanknopingspunten; het huis lijkt een dwarshuis, met de lange zijde naar het oosten. De Robleskaart van rond 1572 is duidelijker. Inderdaad is het huis een dwarshuis met topgevels, gericht op het oosten. De dakbedekking lijkt van stro, maar die interpretatie lijkt weinig waarschijnlijk. Op de noordzijde van het dak stond een klein torentje met een hoge spits.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Oud Botnia, ter plaatse van het stadhuis kunt vinden.

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Pin Camping-Logeerboerderij de Salix

  Hitzum

Camping-Logeerboerderij de Salix ligt in landelijke buitengebied net buiten Franeker. Wij hebben een minicamping, 4 B&B kamers. 2 houten chaletjes.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.