Oud Meckema op Meckemaburen (Zevenhuizen)

Noomen: “De stamouders zouden Sibod Sibada en Bauck Scheltema hebben geheten en rond 1360 hebben geleefd.”
“Wits Brodersdr Meckema, gehuwd met Pybo Eernsma uit Jouswier, erfde rond 1465 Meckemastate van haar broer Tiaert Meckama die kinderloos overleed.”
“Rond 1500 verwierven zij het Groninger kasteel of blokhuis direct ten noorden van het dorp. Zij stichten daar een nieuw huis, Nieuw Meckema aan de Rijd. Oud Meckema in Meckemaburen was sindsdien een “gewone” boerderij: in 1543 werd het Pybe Meckama’s landtsatehuys in Meckemaburen; Pybe was de zoon van Tieth en Feye. In 1573 en 1641 heette het Meckemastate.”
“Meckemaburen was de oude naam voor het huidige Zevenhuizen. Het meeste land van Oud Meckema lag ten noorden van de Zevenhuister weg, de state zelf stond ten zuiden daarvan op ’t Oude Hof. Op het perceel ernaast werden in 2000 middeleeuwse bewoningssporen vastgesteld: resten van lemen vloeren, een vuurplaats, bolpotscherven uit de 12de of 13de eeuw, botmateriaal en enkele mesheften. In 1718 gaf Schotanus het als een gewone boerderij aan, de oostelijkste van het Faasmabos. Het Meckemagoed lag daarmee precies op de grens van twee verkavelingssystemen, dat ten noorden van de Zwadde en dat ten zuiden daarvan.”

SIF: “De stins wordt voor het eerst rond 1460 genoemd.”
“De eerste bewoner van de Stins die we in de archieven tegen komen is Taecke Meckema rond 1460. Zijn dochter trouwde met de Ommelander Pibo Eernsma, die de naam Meckema aannam.
De Stins deed dienst tot in de 16e eeuw en werd toen verlaten door zijn bewoners. De familie Meckema verhuisde toen namelijk naar een kasteel te Kollum. Dit kasteel was eerder in bezit geweest van de Groningers, toen zij een verbond hadden gesloten met de Kollumers, en werd bewoond door een kastelein.”
“Van de State is een tekening bewaard gebleven, die vervaardigd werd door Jacob Stellingwerf in 1723. Eigenhandig had hij de tekening van het volgende bijschrift voorzien: “t huis te Kollum in Kollumerlant, behoort den Heere”. Later is er ‘Meckema’ en ‘van Vos’ ingevuld.
De Meckema State was een laag uitgestrekt gebouw van twee haaks op elkaar staande vleugels. De State kende maar één bouwlaag tussen topgevels. De ene vleugel heeft smalle vensters met luiken en een grote schuurdeur. De andere vleugel bestaat eigenlijk uit twee delen. Het linker gedeelte bevat de ingangspartij, waarvan zich links vier kleine vensters bevinden en rechts een groot kruisvenster.
Het rechter gedeelte heeft over bijna de volle breedte een aangekapte uitbouw met smalle vensters en een tweede ingangspartij. De uitbouw is voorzien van een ingezwenkte halsgevel, die net nieuw moet zijn geweest, toen de tekening vervaardigd werd. Waarschijnlijk is de State omgracht geweest en werd het terrein afgesloten door een hek in barokke stijl. Meckema is niet een zeer indrukwekkende State geweest.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Oud Meckema op Meckemaburen (Zevenhuizen) kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Monumentaal Fries Waldhuske (2 pers) – Drogeham

  Drogeham

Origineel Fries waldhuske, het kleinste huisje in gemeente Achtkarspelen. Woonkamertje: bedstee (140×200), zithoek, radio, tv, boeken, spelletjes, toerist informatie. Achterhuis: keukentje, eethoek. Badkamer: douche,toilet,wastafel. Terras met picknickbank. Gratis gebruik 2 fietsen. Supermarkt op 1km...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botanische Tuin van Fryslân De Kruidhof

  Buitenpost

In Buitenpost, liggend aan het spoor op 18 treinminuten van Leeuwarden en Groningen vindt u de botanische tuin van Friesland. Geniet van 17 schitterende thematuinen waaronder de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Verken de tuinen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.