Papinga (state)

Noomen: “Papinga was aan het begin van de 16de eeuw eigendom van verschillende leden van de familie Camstra/Andla. Kinsck Ropta, weduwe van Siuerdt van Andla (en later van Taco van Hermana), overleden in 1581, stichtte een weeshuis, waarvoor ze Tjallinga in Westernijkerk doteerde. De voogdij over deze stichting verbond ze aan de eigendom van Papinga te Weidum, Camstra te Wirdum en Ropta te Metslawier. Blijkens de vondst van kloostermoppen op het terrein was Papinga een middeleeuwse stins. Op basis van een huurcontract uit 1629 kon worden geconcludeerd dat een eenvoudig zaalhuis was.”

SIF: “Het huis wordt voor het eerst in de 16e eeuw genoemd.” “Rond 1700 werd het statige huis afgebroken.
In 1977 woonde op deze plek weduwe Monsma.”

“Op de plaats van de vroegere State bevindt zich nu een boerderij. Aan het einde van de Lytsebuorren aan de zuidwestkant van de kerk van Weidum begint de oprijlaan naar Papinga State (vanuit het dorp gezien de linker boederij).”

(bronnen: Tekst: J. Leemburg; “Baerderadiel, in geakunde” van het Geakundich Wurkferbân fan de Fryske Akademy).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Papinga (state) kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.