Papinga stins

Noomen: “De Papingha stens wordt voor het eerst in 1449 en daarna in 1468 genoemd. Dae fenna by Paepingha stins … deer dy weer yn leyt wordt in 1484,1404 en als Papingafenne en Papingestense wyer of Papingawyer in 1511 en 1543 genoemd. Hier, zowel als elders, betekende de aanduiding Papinga vaak eigendom van de “paap”.
De Papingastins werd bewoond door een van de hoofdpastoors van de Oldehoofster kerk, in casu de Mariengaarder pastoor. Geregeld wordt in de 15de eeuw een Oldehoofster priester dan ook als thoe Papinghastins aangeduid. In de opstrek van de Oldehove lag op het Nieuwland de Papingafenne, eigendom van verschillende pastoorsbeneficia van de kerk. In de fenne lag de stins bij een stinswier. In 1484 werd een compromis gesloten tussen de pastoor en andere betrokkenen over de gevolgen van het graven van de stadsgracht door de fenne; de stins was daardoor van de kerk afgesneden.
De Papingafenne sloot in het oosten aan op het Oldehoofsterkerkhof en het grote blok geestelijk goed van Sint-Vitus in de (huidige) binnenstad. De combinatie stins, stinswier en fenne maakt duidelijk dat het om een echte stins ging.”
“Over het uiterlijk van Papingastins is niets bekend. De stins was in 1551 reeds afgebroken. De wier werd in of kort voor 1581 afgegraven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Papinga stins kunt vinden.

Pin Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

  Leeuwarden

Kookatelier De Kleyne Sint Jacob Op deze unieke plek in het historische hart van Leeuwarden voelt het direct als thuis. Een inspirerende en sfeervolle ruimte vol licht en kleur. Natuurlijk als eye catcher die...


Meer info

Pin Bed and Breakfast De Ferver

  Leeuwarden

Aan de rand van de binnenstad op 5 minuten lopen van het centrum van Leeuwarden is onze Bed en Breakfast De Ferver. Wij bieden je een kamer met een eigen voordeur en een eigen...


Meer info

Pin Oranje Hotel Leeuwarden- Hampshire Eden

  Leeuwarden

Het Oranje Hotel – Hampshire Eden is hét stadshotel van Leeuwarden.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.