Phaesma of Te Bosch in Meckemaburen (Zevenhuizen)

Noomen: “Gayko Fasema en zijn zoon Tyaerd werden in 1492 genoemd als verwanten van Eue ter Harst in Augsbuurt. Balling Phaesma was van 1523 tot 1536 grietman van Kollumerland. Zijn boedel was in 1516 geconfisqueerd geweest wegens rebellie. Zijn zoon Loell Phaesma wordt in het testament van Hessel Bootsma genoemd. In 1552 droeg Loell huys ende steenhuys sampt schuire over aan Hed Phaesma; in 1562 werd de sate van de laatste te Meckemabuiren genoemd. In 1606 verkochten de crediteuren en erfgenamen van Hed Phaesma Phaesmastate, sate, huisinge, hoff, plantagie ende landen, groot 40 pondematen aan Mattheus Pietersz die zich Phaesma ging noemen. Een dochter van Mattheus Phaesma, Foockel Phaesma, trouwde in 1619 met Johannes van Scheltinga. Hun zoon Mattheus van Scheltinga erfde in 1631 van zijn oom Tjaerd Phaesma diens land en state tot Collum, Phaesmabosch genaempt. Hij noemde zich sindsdien Mattheus Phaesma van Scheltinga. In de 17de eeuw werd Phaesma, vlak naast Oud Meckema gelegen, een “gewone” boerderij. In 1664 werd het nog als adellijke state aangegeven, in 1718 als boerderij binnen ruime singels.”

SIF: “De familie Phaesma bevond zich op de grens van de adel en de eigenerfden. Zij was geparenteerd aan de Allema’s van Oudwoude, de Ayckema’s van Grijpskerk en de Bootsma’s. In de kerk kwam het wapen Phaesma voor en was een grafkelder van dit geslacht; bovendien zou de prebende van het Heilig Sacrament in de kerk van Kollum gesticht zijn bij ’t geslagte van Jellema ende eenige van Bootsma ende Faesma.

Gayko Fasema en zijn zoon Tyaerdt werden in 1492 genoemd als verwanten van Eue ter Harst in Augsbuurt. Ballinck Phaesma, gehuwd met zijn aanverwante Eeucka Phaesma, was van 1523 tot 1536 grietman van Kollumerland. Zijn boedel was in 1516 geconfisqueerd geweest wegens rebellie. Zijn zoon Loell Phaesma wordt in het testament van Hessel Bootsma genoemd. In 1552 droeg Loell “huys ende steenhuys sampt schuire” over aan Hed Phaesma; in 1562 werd de sate van de laatste te Meckemabuiren genoemd. In 1606 verkochten de crediteuren en erfgenamen van Hed Phaesma Phaesmastate, sate, huisinge, hoff, plantagie ende landen, groot 40 pondematen aan Mattheus Pietersz. Phaesma, volgens mr. Andreae een achterkleinzoon van bovengenoemde Ballinck Phaesma. Na zijn dood omstreeks 1620 vererfde de state op zijn zoon Tjaerdt. Een dochter van Mattheus Phaesma, Foockel Phaesma, trouwde in 1619 met Johannes van Scheltinga. Hun zoon Mattheus van Scheltinga erfde in 1631 van zijn oom Tjaerd Phaesma diens land en state tot Collum, Phaesmabosch genaempt. Hij noemde zich sindsdien Mattheus Phaesma van Scheltinga.

Mattheus overleed ongehuwd en de state werd eigendom van zijn broer Dirck van Scheltinga die gehuwd was met Truyke van Wigara. In 1698 is hun schoonzoon generaal Van Coehoorn eigenaar. Zijn dochter Geertruida Alegonda zou hier nog gewoond hebben, maar omdat zij destijds in IJlst woonde zal dat vermoedelijk alleen af en toe in de zomer geweest zijn. Zij verkocht de sate in 1712 aan de notaris Justus Voorda.
In de 17de eeuw werd Phaesma, vlak naast Oud Meckema gelegen, een “gewone” boerderij. In 1664 werd het nog als adellijke state aangegeven, in 1718 als boerderij binnen ruime singels. In 1729 wordt het goed nog vermeld als eene deftige plaats of sathe lands, groot 40 pdm., gelegen in Phaesma-bosch buiten Kollum. Het was dus een boerderij geworden, maar wèl met een zeker grandeur en blijkbaar nog omgeven door het park van de state.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Kollumerland en Nieuw Kruisland” door mr. A.J. Andreae, 1883-1885; “De stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners”, P.N. Noomen, 2009).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Phaesma of Te Bosch in Meckemaburen (Zevenhuizen) kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Monumentaal Fries Waldhuske (2 pers) – Drogeham

  Drogeham

Origineel Fries waldhuske, het kleinste huisje in gemeente Achtkarspelen. Woonkamertje: bedstee (140×200), zithoek, radio, tv, boeken, spelletjes, toerist informatie. Achterhuis: keukentje, eethoek. Badkamer: douche,toilet,wastafel. Terras met picknickbank. Gratis gebruik 2 fietsen. Supermarkt op 1km...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botanische Tuin van Fryslân De Kruidhof

  Buitenpost

In Buitenpost, liggend aan het spoor op 18 treinminuten van Leeuwarden en Groningen vindt u de botanische tuin van Friesland. Geniet van 17 schitterende thematuinen waaronder de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Verken de tuinen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.