Ponga

Noomen: “In 1511 was Tzalinck Pouwinga eigenaar van Ponga te Marrum.”
“Blijkens een bewaarde gevelsteen lieten Kempo Wynia en zijn vrouw Katerina Syarda de stins verbouwen; in 1664 werd Ponga op de kaart van Schotanus als edele state Winia aangegeven. In 1640 was juffer Teth van Walta eigenaresse en bewoonster; in 1719 schonken de bewoners van Ponga avondmaalszilver aan de kerk.
De verbouw van 1548 had mogelijk betrekking op de aanbouw van één bouwlaag die op de tekening van Stellingwerf uit 1723 is te zien tegen een oudere stins van twee bouwlagen aan. Een poort gaf toegang tot het omgrachte terrein. In 1757 werd de state wederom verbouwd; ook daarvan bleef een herinneringssteen bewaard. Dit huis werd in 1786/1788 afgebroken. Sinsdien is Ponga een boerderij. Rond het erf lag in 1832 en ligt ook nu een gracht.”

SIF: “Het huis, dat oorspronkelijk een stins was, werd in of voor 1548 gebouwd.”
“Waarschijnlijk werd de State gesticht door de familie Ponga. Dit maken we op uit het feit dat in 1511 een Tjalling Ponga voorkomt, die grondbezit had onder Marrum. In 1540 is er sprake van een Pouwingahuys in bezit van Keympe Wynia. Deze laat het huis in 1548 vernieuwen.”
“De laatste bewoner is, Gijsbert Arentsma van Idsinga, die in dienst was bij het College van de Admiraliteit te Amsterdam. In 1757 laat hij de State in 1757 grotendeels slopen en er een nieuw gebouw voor in de plaats zetten.

Op de plaats van de vroegere State bevindt zich nu een kop-hals-rompboerderij, waarin twee stenen zijn ingemetseld. Deze vertellen iets over de geschiedenis van de plek. De ene vermeldt onder alliantiewapens dat het echtpaar Wijnia/Sjaerda dit werk in 1548 zou hebben laten maken en de tweede meldt de herbouw van Ponga State in 1757 door Gijsbert Arendsma van Idsinga.
Van de “oude” state is een afbeelding bewaard gebleven van de hand van Jacob Stellingwerf uit 1723. Hierop zien we de Ponga State afgebeeld op een omgracht terrein. Het terrein was toegankelijk via een poortgebouw met zadeldak tussen tuitgevels. Het hoofdgebouw bestond uit haaks op elkaar staande vleugels, waarvan de ene een trapgevel bezat. Tevens was er nog een tweede lagere vleugel met de toegangspartij en weer een lagere uitbouw.

Sommigen veronderstellen dat het rechter gedeelte met traptop mogelijk de laat-middeleeuwse stinstoren is geweest, maar de details wijzen er meer op dat het geheel, behoudens de uitgebouwde kamer, in 1548 ontstaan moet zijn.
Van de “nieuwe” State uit 1757 is geen afbeelding bewaard gebleven. Dit nieuwe huis is tussen 1786 en 1788 geleidelijk ontmanteld.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Ponga kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.