Reynarda

Noomen: “De familienaam Reynairde wordt in relatie tot Oppenhuizen voor het eerst in 1328 genoemd; de possessio Reynarda of sate genaemt Reingnarda of Regnaerda respectievelijk in de 16de eeuw, in 1616 en in 1623. Deze sate was het stamgoed van de vroeg geattesteerde gelijknamige familie. Rond deze familie groeide in de 16de eeuw, zoals ook rond de Albada’s en andere families in het Lage Midden, een omvangrijke genealogische en historische fictie. De in 1511 te Oppenhuizen genoemde stins ackeren hadden hoogstwaarschijnlijk op Reynarda betrekking.”
“De sate van Hessel Sminia, FC20, was in 1640 73 pondemaat groot, aangeslagen voor 15 floreen. Inderdaad waren in 1511 de sate te Oppenhuizen van de verre voorvader van Hessels vrouw, de latere pastoor Renick Renickxz Reynarda en diens broer, voor zover hun eigendom, ongeveer 73 pondemaat groot en werd dit aandeel voor 15 floreen aangeslagen. De in 1511 in deze sate genoemde twee ponde(mate)n graslandt, hietende die Stins ackeren, leggende by die westerside van dat huys kunnen zo precies gelocaliseerd worden:3583 de stins lag, zo is duidelijk, strategisch aan de doorgaande waterweg het Ges, niet ver van de Broeresloot.”

SIF: “De informatie over de stins Reynarda is erg beperkt.
In 1328 geeft Graaf Willem van Holland aan Heyo Zybranszone Reynairde het schoutambt van Oppenhuizen, Offingawier, Sneek-buiten-de-poort en Wolprandeskerke. De familie zou van oorsprong uit Staveren. Daar hadden de Reinalda’s al in 812 het recht van muntslag en werd Sake Reynalda voor 1167 door de Friezen gekozen tot potestaat.”
“Er is een zegel bewaard gebleven van Edda Reynaerda uit 1449, waarop een ronde toren is afgebeeld. In oude tijden werd een stuk land naast de torensloot “it rondeel” genoemd, waaruit we ook kunnen opmaken, dat het hier op een ronde Stins ging. Naast de benaming Stinsakkers in 1511, komen we ook de namen Stinsterp en oude terp tegen. Deze terp het een oppervlakte van 2 pondematen, wat overeenkomt met 6000 m2.
De Stins werd in het jaar 1491 door Epe Tietes Hettinga uit Hommerts en zijn zoon Douwe geplunderd en verbrand.”

“Van de Stins is niets meer terug te vinden.”

(bron: P.N. Noomen, De stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Reynarda kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Picknickers

  Terherne

Picknickers is een nieuw restaurant in Terherne met een relaxte foodbar gelegen aan het Sneekermeer. We worden vaak omschreven als een hippe, shabby, chique non-chanlante strandtent zonder strand met een focus op duurzaam en...


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.