Ringia

Noomen: “In de 15de eeuw was Ringia evenals het er naast gelegen Juckema een Schierings steunpunt. Rond 1500 kwamen de Ringia’s desondanks in het anti-Saksische kamp terecht. Ringia werd daarom geconfisqueerd en als leengoed – in Friesland een zeldzaamheid – aan de Saksische ambtenaren Van Grombach gegeven. In het midden van de 15de eeuw leefde in Stiens Douwe Ringia.”
“In 1481 kwam hij met anderen Wybe Jarichsz Jelckema te Akkrum te hulp. Twee jaar later werd Wilcke Ryngia huys verwoest omdat hij een vrouw die in Leeuwarden terecht gesteld zou worden omdat ze haar kind had vermoord, aan justitie onttrok.”
“Na het begin van de 16de eeuw is Ringia niet voortdurend door de eigenaars bewoond. Vaak werd het bewoond door de pachter, die op het land zijn eigen huis had. Zo worden in 1571 die helfft van zeeckere groote ende cleyne huysinge met die hoeyberch staende op Rynghe staten genoemd. Op de kaart van Schotanus van 1664 wordt het nog als edele state aangegeven.”
“Ringia en Juckema, beide in de 15de eeuw Schieringse edelmanshuizen, lagen verrassend dicht bij elkaar. Over het uiterlijk van het gebouw is weinig bekend. In 1807 werd het huis gesloopt; in 1809 werd de stal, het wagenhuis en 3 pondemaat land verkocht.”

SIF: “Rinia State is gebouwd in de 14e eeuw.”
“Over de plek waar vroeger de Rinia State stond loopt nu de rondweg om Stiens. Bij de aanleg daarvan in 1962 zijn resten van de state gevonden die dateren uit het eind van de 14e eeuw.
Volgens het stemkohier van 1698 is “Runia” van mw. Doedt van Holdinga en is Lieuwe Pieters de gebruiker. Twee jaar later is het in handen van Gerben Pijters die dan “selfs gebruicker” is.

Tegen het einde van de 18e eeuw was het slot eigendom van Hermannus Balk, lid van de vroedschap van de stad Leeuwarden. Hij was ook eigenaar van het buiten Mariënburg dat Maria Louise van Hessen Kassel had laten bouwen. Na het overlijden van Hermannus in 1807 werd de state verkocht voor 7.000 gulden en nog datzelfde jaar afgebroken. De het koetshuis en de veestal werden later te koop aangeboden en in 1809 ook gesloopt.”

“Op de plek waar de state heeft gestaan ligt nu asfalt.”

(bron: Jan Leemburg; ”Ljouwerteradiel” door G. Abma, 1984; “Prekadastrale Atlas fan Fryslân”, J.A. Mol en P.N. Noomen, 2002; “De historie gaat door het eigen dorp”, A. Algra; Archief Jan Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Ringia kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.