Roorda

Noomen: “De familie Roorda wordt in echte stukken echter pas in 1397 als Rowertha to Ghenim vermeld.”
“Wybren Roorda had een zoon Syds die Roorda goet (1540) erfde.”
“Van een van de Roordagoederen (Roorda ten westen van de kerk?) staat dus vast dat het in de Middeleeuwen een stins was; voor het andere (Aylva ten zuiden van de kerk?) is dat allerminst zeker. De kaart van Sibrandus Leo uit 1579 beeldt alleen Rorda af. In 1640 waren Roorda state en Aylva state verpacht. In 1622 worden beide nog als edele state, in 1718 als herenhuis binnen een singel aangegeven. Op de kadasterkaart staan ze als kop-hals-rompboerderij afgebeeld; rond Roorda ligt een ruim erf omgeven door een brede gracht.”

SIF: “Pas in de 15e eeuw krijgen we vaste grond onder de voeten betreffende de historie van dit geslacht. Rond 1440 woonden er een Minne en Syds Roorda te Genum. Een zoon van Syds, Wibrandus of Wybren van Roorda, overleed in 1506 op de stins te Genum. Zijn naam staat vermeld op de grote klok van Genum uit 1490.”

“Er is waarschijnlijk niets van de stins/state terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “De historie gaat door het eigen dorp” van A. Algra).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Roorda kunt vinden.

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.