Sickema

Noomen: “Pybe te Herbayum nam in het begin van de 15de eeuw deel aan de rechtsomgang in Franekeradeel. Van hem werd gezegd dat hij zijn recht ontleende aan zijn afstamming van de naburige Thoe Kee’s onder Franeker. In 1484 vermaakte zijn dochter Lisck Sickema, weduwe van Doeke Rinia te Blessum, Sickama goed toe Haerbayem met 70 pondemaat aan de kinderen van haar zoon Douwe.”
“In de Nieuwe Tijd (1664, 1718) bleef Sickema als adellijk huis bekend staan. Tegenwoordig herinnert de poort nog aan de stins. Zie voor de verdere geschiedenis het opstel van Hein Walsweer.”

SIF: “De State werd waarschijnlijk in de 15e eeuw, maar mogelijk nog eerder, gebouwd.”
“Langs de rijksweg Franeker-Harlingen ziet men net voor Herbajum rechts een restant van een poort van de v.m. Sikkema State staan. De poort is zowel uit rooswinkels als uit kleine gele steen opgebouwd. Het is mogelijk dat de poort oorspronkelijk geheel uit rooswinkels bestond en van toppen was voorzien, en derhalve uit de 16e eeuw kan dateren. De kleinere gele steen zou een verbouwing uit de 17e eeuw kunnen zijn.
De tegenwoordige staat van Friesland uit 1786 beschrijft het volgende: ‘State Sikkema, waarvan de poort nog in wezen is. Opdezelve woonde in 1635 Andries Waltinga en daarna Douwe Walta, oud grietman van Barradeel. Ook op dezelve is geboren de heer Jr. Sikko van Goslinga’.
In het Register van den Aanbrengh wordt gesproken over een Andries van Waltinga, die al in 1546 wordt genoemd. Hij is mogelijk de voorvader van de hierboven genoemde Andries Waltinga.

De gracht, die de state omgeven heeft, is nog gedeeltelijk aanwezig. Thans bevindt zich achter de poort een 20e-eeuwse boerderij. De poort is gedeeltelijk gepleisterd en heeft in 1975 een opknapbeurt ondergaan.
Op een tekening door J. Stellingwerf uit 1722 ziet men hoe de state er vroeger uit heeft gezien.”
(bronnen: Tekst: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa; Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979; Register van den Aanbrengh, deel II, blz 293).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Sickema kunt vinden.

Pin Zonnewind Zeilreizen

 

Zonnewind Zeilreizen biedt tochten voor groepen en individuen. Zeilen over de Waddenzee en het IJsselmeer met de klippers Passaat, Aldebaran en de Poseidon. Ben je op zoek naar een fantastische zeilervaring met collega’s, familie...


Meer info

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin Toscanini

  Franeker

Wat Leuk dat u er bent! De Italiaanse keuken, gekenmerkt door éénvoud en ambachtelijkheid. Dat willen wij U bij Toscanini bieden. Wij staan bekend om onze speciale dunne deegbodem gemaakt van eigen vers deeg....


Meer info

Pin De Stadsherberg

  Franeker

Dagelijks open vanaf 11.30 uur In overleg kan dit ook eerder. U kunt ons telefonisch bereiken van 09.00 tot 21.00. Voor groepsreserveringen in zowel het hotel & restaurant adviseren wij u te bellen tussen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.