Sierdsma of Feytsma

Noomen: “Volgens Sibrandus Leo zou Syard van Deinum, de vierde abt van Lidlum (1204-1232) uit deze familie zijn gestamd. Evenals Oedsma van Boxum wordt Sierdsma te Deinum in 1420 onder de Schieringers genoemd. Zie voor Sierdsma het opstel van D.J. van der Meer.”

SIF: “Deze stins/state is gebouwd voor of kort na 1400.”
“Wanneer de Sierxma’s voor het eerst in Deinum neerstrijken is niet bekend, maar al in 1420 komt er te Deinum een hoofdeling voor met de naam Sija Sierdsma die in dat jaar samen met Homme Oedsma van Boxum een “Suenbrieff” tussen “Sicke Syaerda, met sijn vrunden” en Okke tom Broek bezegelt.”
“Uit het testament van Ofke van Feitsma, opgemaakt op 13 november 1612, weten we dat Sierxma State gerechtigd was tot de collatie van de pastorie te Deinum.”
“Vijfenveertig jaar later wordt er gebouwd op Sierxma State getuige deze steen in de gevel van de boerderij. De “tegenwoordige Staat” meldt rond 1785: “De huizing en hovingen van de State Feitsma zijn nog gedeeltelijk in weezen”.”
“Dr. Wumkes schrijft in zijn kroniek van Friesland:
24 oktober 1818 – Verkocht Siersma-State te Deinum met heerenhuizinge, zomerhuis, hovinge, boerenwoning en schuur, berechtigd met een zwanejacht en vrije opvaart, in gebruik bij Meinsma als mede-eigenaar en Marten Annes van der Hogt als huurder.
11 april 1834 – Verkocht Siersma-State te Deinum voor de erven van Titia Appelhoff met zwanendrift en vrije dispositie van een Deinumer wees in het weeshuis te Leeuwarden te plaatsen.
Titia Appelhoff, sinds 25 oktober 1827 weduwe van Johannes Jacobus Meinsma, was op 25 april 1829 te Leeuwarden overleden. Toen krantenuitgever en verslaggever Hepkema rond 1900 Deinum bezocht was er van de State niets meer terug te vinden. Een van de bewoonsters vertelde dat men, toen het grote witte huis in de 70-er jaren werd afgebroken en de terp werd afgegraven, men de kelders en met ijzeren deuren afgesloten onderaardse gangen had afgespeurd naar een schat. Volgens de overlevering zou die daar in de Franse tijd door een eerdere bewoner verborgen zou zijn toen die moest vluchten.”
“Er is niets van de stins/state terug te vinden.”
(bronnen: Tekst: Jan Leemburg; “Kroniek van het hedendaagse Friesland” van Dr. Wumkes; “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1775; “Menaldumadeel, 2000 jaar leven in een Friese grietenij” door David Hartsema, 1981; “Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972; “Van de mond der oude Middelzee”, serie artikelen in het Friesch Landbouwblad van 1922 tot 1942 door K.J. van den Akker, in boekvorm uitgebracht in 1971).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Sierdsma of Feytsma kunt vinden.

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Mini camping Van Harinxma

  Deinum

Minicamping Van Harinxma is een rustig gelegen minicamping aan het Van harinxmakanaal in de gemeente Menaldumadeel, gelegen tussen de dorpen Ritsumazijl en Deinum. In het hart van Friesland net buiten de grote stad Leeuwarden....


Meer info

Pin Restaurant élevé

  Leeuwarden

Kom dineren op niveau met een prachtig uitzicht. U wordt verrast door originele, creatieve gerechten in een moderne, sfeervolle omgeving. Restaurant élevé, gevestigd in WestCord WTC Hotel Leeuwarden heeft een keuken met regionale, nationale...


Meer info

Pin Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

  Leeuwarden

Kookatelier De Kleyne Sint Jacob Op deze unieke plek in het historische hart van Leeuwarden voelt het direct als thuis. Een inspirerende en sfeervolle ruimte vol licht en kleur. Natuurlijk als eye catcher die...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.