Siuxma

Noomen: “Siuxma is een adellijke machtspositie die reeds in het midden van de 13de eeuw wordt genoemd. De familie Siuxma stierf in de 16de eeuw uit. De stamvader en waarschijnlijke naamgever van het huis en de familie was Sinicus of Siuck, die leefde in het begin van de 13de eeuw.”
“Hoe de stins eruit heeft gezien is niet bekend. Een tekening van Stellingwerf van “het oude klooster” stelt mogelijk Siuxma voor: een bescheiden laat-gotisch gebouw boven een kelder, met boogramen en een topgevel met pinakels, gelegen op een met steen beschoeide huisplaats. Siuxma werd rond 1750 afgebroken. Het omgrachte erf en de poort met het alliantiewapen Harinxma-Botnia bleven bewaard. Mogelijk stond het huis op het zuidwestelijke, smalle deel van het hornleger.”

SIF: “Mogelijk werd de state al in de 16e eeuw gebouwd.”
“In Waaxens staat nog het poortgebouw van de v.m. Sjuxma State. Het is in de 17e eeuw opgebouwd van rode baksteen en is voorzien van twee tuitgevels. In de gevel aan de veldzijde bevindt zich een steen met de wapens Harinxma-Botnia, met het jaartal 1668, welke mogelijk van de state afkomstig is. In de gevel aan de hofzijde bevinden zich duivengaten.
De poort staat thans op een singel tussen twee grachten. In de zijgevels bevonden zich twee later ingehakte poortjes, die weer dichtgemetseld zijn. Opmerkelijk is dat de plattegrond een parallellogram vormt, evenals sommige stadspoorten, hetgeen het vuren door de poort bemoeilijkt. Wellicht is het hier uit de situatie ontstaan.
Reeds in de 16e eeuw wordt een Rents Sjuxma vermeld. Mogelijk is de state in deze eeuw gebouwd. In ieder geval wordt de state op 17e-eeuwse kaarten weergegeven.

In 1606 huwde Ernst van Harinxma met Tieth van Botnia. Door hen is waarschijnlijk de state verbouwd. Op het omgrachte terrein bevindt zich thans een 18e-eeuwse boerderij.”

“Alleen het poortgebouw is bewaard gebleven. De erachter gelegen boerderij is bewoond.”

(bron: Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa
Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Siuxma kunt vinden.

Pin B&B De Koesfabriek

  Dokkum

Sfeervolle bed and breakfast met de faciliteiten van een appartement. Gevestigd in het pand anno 1600 van de oude drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant. Aan de rand van het centrum. Eten, winkelen, supermarkt,...


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.