Starkenborgh met wier

Noomen: “Starkenborgh was in de 14de eeuw de stins van een afzonderlijke familie Van Starkenborgh. Opvallend is de nabijheid van de stins en de kerk, die allicht een stichting van deze familie was. De familie onderhield goede betrekkingen met het nabije klooster Klaarkamp: Boldewinus van Starkenborg trad daar in en maakte vervolgens in Utrecht een kerkelijke carrière. Aan het eind van de 14de eeuw moet Starkenborg aan de Tjaerda’s in het naburige Rinsumageest gekomen zijn. Syds Tjaerda kon in het midden van de 15de eeuw daardoor Tjaerda aan zijn zoon Worp nalaten, Starkenborgh aan zijn zoon Bartold, terwijl de derde zoon, Sippe introuwde op Heemstra in Morra. Bartold komt in de tweede helft van de 15de eeuw in verschillende politieke stukken voor; zijn stins werd in 1468 door een Hollandse spion genoemd als één van de twee sloten van Reynsmageest.”
“In 1664 werd Starkenborgh nog als adellijk huis aangegeven, in 1718 restte alleen de wier.”

SIF: “Syds Tjaerda van de Tjaerdastins te Rinsumageest had twee zoons, Worp en Barthold (Bartele). Deze laatste kreeg of kocht in 1452 deze stins en voegde de naam Sterkenburg aan zijn familienaam toe. Voortaan noemde hij zich Barthold Tjaerda van Sterkenburg.
Al snel vestigt deze tak van de familie Tjaerda zich in de Groninger Ommelanden. Zij verkregen daar de borg Wehe dicht bij Leens. Daar hebben de nakomelingen van Barthold eeuwenlang gewoond. De naam Sterkenburg werd ‘vergroningst’ tot Starckenborgh.

Wanneer de state verdwenen is? De “Tegenwoordige staat van Friesland” meldt rond 1785 slechts: “Van ’t oude huis Sterkenburg is thans maar alleen de Wier overig”.

In de 50er jaren van de 20e eeuw stond op deze plek nog een boerderij die eigendom was van het Douwe Egberts concern en bewoond werd door D. de Groot.”

“Van de state is niets meer terug te vinden.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Starkenborgh met wier kunt vinden.

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.