Sydtsma huis

Noomen: “Sydtsma huys wordt voor het eerst in 1494 genoemd als Schieringse positie tegen de Vetkoperse Galama’s. Bij het huis lag in 1718 een wier.”
“In 1494 belegerden Douue Gaelis ende zijn oomzegger Otto Yges Galama met andere Vetkopers Jelmer Ottes Sydtsma huys in Warns.”
“Douue Gaelis verkreeg echter Jelmers stins; hij verwoestte het. Misschien is het huis snel weer opgebouwd, want in 1498 werd in de beschrijving van de slag bij Laaxum over Warns gezegd: auf der andern seiten des grabens (de Potsloot) leg ein schon dorf, darin ein edlmanssitz.”
“De eerste maal dat de ligging van Sytzama werd aangegeven was in 1739 op de Vegelinkaart. In 1718 en eerder ontbrak de naam; in 1718 lag ter plekke een eenvoudig huis; in 1739 een huis binnen singels. Op de kadasterkaart van 1832 en de kaart van Eekhoff van 1851 lag op de plaats waar volgens Eekhoff Sytzama had gelegen geen huis meer. Zowel in 1718 als in 1739 werd ten noorden van het pad naar Hemelum, tegenover de locatie van Sytzama een stinswier aangegeven. De relatie tussen deze wier en Sydtsma verdient nader onderzoek.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Sydtsma huis kunt vinden.

Pin B&B Pension Perruque

  Koudum

Een B&B / pension met een uniek karakter B&B/pension Perruque is met 10 comfortabele kamers en 2 appartementen gevestigd in het voormalig politiebureau van Koudum. Met een knipoog verwijzen wij gedurende uw verblijf naar...


Meer info

Pin Watersportcentrum De Fluessen

  Elahuizen

WSC De Fluessen is een locatie met een compleet aanbod voor een dag of weekendje weg. Ruime B&B mogelijkheden, een familievakantiehuis en een groepsaccommodatie zorgen er voor dat er altijd een passend overnachtingsmogelijkheid is....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Rijsterbosch

  Rijs

In een meer dan 100 jaar oud landhuis realiseren wij dit jaar een luxe B&B. Vanaf eind maart 2014 heten wij u van harte welkom om te komen overnachten in onze monumentale bed &...


Meer info

Pin Zeilcentrum Allemansend

  Elahuizen

Allemansend heeft zeilcursussen en zeilkampen voor jong en oud. Voor volwassenen en jongeren zijn er allerlei boottypes om in te leren zeilen. Zoals polyvalk, zwaardboot of catamaran. Allemansend ligt in Elahuizen, vanuit onze haven...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.