Sytthiema

Noomen: “Sytthiema wordt hier opgenomen omdat het in de 15de eeuw (waarschijnlijk) adellijke bewoning kende. De naam wordt het eerst genoemd als familienaam Sytgama in 1462 en als toponiem toe Poppinghaweer in Sitthiema gued in 1480. In 1511 is sprake van een boer op Sytthiema, in 1543 van Sytzema guedt.
Volgens de Albada-genealogieën uit de 17de eeuw waren de Sytthiema’s een belangrijke hoofdelingenfamilie in Poppingawier. De machtspositie van de Heslinga’s alias Albada zou deels op hen teruggaan. Pibe Sytthiema te Poppingawier zou in het begin van de 15de eeuw met een His Albada zijn getrouwd. Zijn zoon Renick zou de stichter van de Onze Lieve Vrouweprebende te Poppingawier, later Albada-leen genoemd, zijn geweest. Via diens zuster Syts, gehuwd met Hette Bottez Heslinga, zou de collatie van dit leen aan de Albada’s zijn gekomen; tevens zouden zij zich sindsdien naar Syts’ moeder Albada zijn gaan noemen. Eén traditie suggereert zelfs dat ook de stins Albada-of-Douma, de woonstede van een tak van de Heslinga’s, van de Sytthiema’s afkomstig was.
Sommige elementen uit deze traditie blijken gegrond. Zo is van Hette Bottez inderdaad een echtgenote Syts bekend. Renick Pybaz Sytgama kennen we uit een oorkonde van 1461 over een geschil waarbij ook Hette Bottez betrokken was. In 1480 en 1511 blijken de familie Dekema uit Weidum en de Heslinga’s gezamenlijk de voornaamste eigenaars van Sytthiema. Opmerkelijk is dat ook bij Dekema’s de traditie leefde dat zij een voormoeder Albada hadden. Alles bijeen lijkt dit erop te wijzen dat Sytthiema inderdaad een in onbruik geraakt adellijk huis was.
Vanaf 1511 kennen we Sytthiema slechts als verpachte boerderij. In 1640 was jonker Pybo van Albada, die tevens familieaantekeningen naliet over de relatie tussen Albada’s, Sytthiema’s en Heslinga’s, eigenaar van Sytthiema.
Interessant is de ligging van Sytthiema. Evenals de goederen Albada-of-Douma en Heslinga grensde het direct aan de dorpskom en vormde zo, samen met die goederen en het pastorieland één complex.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Sytthiema kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.