Techumer sate te Techum

Noomen: “Als adellijk bezit kan Techumer sate vanaf het begin van de 15de eeuw gevolgd worden. In 1569 is sprake van een stins; van deze stins en state is geen eigen naam bekend.”
“In haar testament uit 1451 noemde Site Lousma, afkomstig uit een Lekkumer familie, dat land to Teghum.”
“Inderdaad kocht mr Jacob Roussel, raad in het Hof van Friesland in 1569 de helft van Techumer zate te Goutum, met die helft van het stens ende steen van dien en de helft van terplanden, fennen en meden, zowel oud- als nieuwland, leggende op’t oest ende west van de Heerenwech ofte Hoegendyck, streckende van Leuwarden nae Sneeck van Jan Burmania, wonende te Schingen. In 1511 en ook nadien was het goed verpacht en blijkt er niets van adellijke bewoning. Techum is een terpbuurschap die al vroeg wordt genoemd. Als Dacheim komt het in de 10de eeuw in de registers van de abdij Fulda voor. In de late middeleeuwen bestond het uit vier sates (FC3, 4, 5, 6), waarvan er één kerkegoed (FC6) was. Voor het Techumer land van Site Lousma en de Burmania’s komen daarom slechts drie sates in aanmerking. Uit de belending van de kerke- of patroenslanden in 1543, met Bocko Bourmannia op’t west, volgt dat de stins te Techum lag op FC3, de grootste van de Techumer sates, en de enige die nu nog bestaat.
Mogelijk heeft een tekening van Stellingwerf uit 1722 van een huis “onder Goutum, behoort den hr. … Burmannia”, waarop een eenvoudig samengesteld huis zonder verdieping is te zien betrekking op deze sate. Het bestond uit een onderkelderde torenachtige kamer, met aan twee zijden smalle ramen en met een in een schoorsteen uitlopende topgevel waarin twee ramen aan een zijde en een schilddak aan de andere zijden. Om de kamer heen zijn twee loodrecht op elkaar staande vleugels gebouwd, de linker met twee schoorstenen en een regenwaterbak, de rechter met een deur tussen twee raampjes. Rechts aangebouwd is een boerderij; daarachter lag een hooiberg. Om het geheel liep een gracht.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Techumer sate te Techum kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin WeidumerHout

  Weidum

WeidumerHout Boutiquehotel is een hotel ondergebracht in een monumentale Friese boerderij uit 1867. In het weiland staan tien opzienbarende Rooms-with-a-View. Van alle gemakken voorzien maar landelijk gebleven. Een buitengoed met karakter.


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.