Tjessinga

Noomen: “In 1431 wordt Popeka Thiessinga à Britszim vermeld; hij komt ook met de familienaam Doyngha voor. Als Popka Britzim wordt hij in 1437 onder de mederechters van Leeuwarderadeel genoemd.”
“Door Roarda werd Tjessinga in 1929 geïdentificeerd met sate FC17; hij veronderstelde dat het goed aan de kerk is geschonken. Waarschijnlijker is het echter dat Tjessinga de op de oostflank van de dorpsterp gelegen sate FC14 was. Deze was in 1700 voor hetzelfde aantal florenen aangeslagen als Tjessinga in 1511 en was in 1640 eigendom van een afstammeling van Goslick Jongema. Vanaf 1511 was de sate steeds een pachtboerderij. In 1664 gaf Schotanus Tjessinga echter nog wel als adellijke state aan.”

SIF: “Deze stins wordt al in 1431 vermeld.”
“Dr. Abma vermeldt in zijn boek dat de naam al in 1431 wordt vermeld en dat de stins/state op het Britsumer oudland stond. De state zou gestaan hebben aan de Oudlandsdijk ongeveer halverwege tussen de oude Middelzee-dijk en de Dokkumer Ee. Verder schijnt er niets meer van bekend te zijn. Eekhoff vermeldt de naam niet meer in zijn atlas van omstreeks 1850 en ook ca. 150 jaar eerder vermelden Schotanus en Halma deze naam niet.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Ljouwerteradiel” door dr. G. Abma, 1984; “Nieuwe atlas van de Provincie Friesland” door W. Eekhoff, 1849-1859; “Lytse Schotanus atlas” door Christianus (1655) en Bernardus (1682) Schotanus en François Halma (1718)).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Tjessinga kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin Bed and wellness Molenzicht

  Stiens

Onder de rook van Leeuwarden aan het Japikspaad ligt Bed and Wellness Mill View. Met fijne bedden ene goed ontbijt en heerlijke sauna en spa faciliteiten kunt u betaalbaar ontspannen


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.