Tjessinga

Noomen: “Docka Tiessingha, in 1458 inwoner van Blessum en mederechter van Deinumer Nieuwland was waarschijnlijk bewoner of eigenaar van Tjessinga. Later was Tjessinga te Hilaard één van de goederen van de Blessumer familie Rinia;2935 Docka Tiesssingha mag wel met Doeke Rinia worden geïdentificeerd. Lisck Sickema, weduwe van Doeke Rinia te Blessum liet in 1484 aan haar zoon Hobbe Rinia Tyessinge goed in Hylaard na.2937 Later behoorde Tjessinga aan de familie Aylva.2938 Een onlangs gerestaureerd epitaaf in de kerk herinnert nog aan hen. In 1832 en ook nu nog geeft de brede vierkante gracht rond het perceel direct ten noorden van de kerk het stinsterrein aan.”

SIF: “De State wordt voor het eerst rond 1500 genoemd.” “Ten noorden van de Hylaarder kerk lag rond 1500 Tjessinga State, destijds bewoond door Meindert Tjessinga. De eigenaar was Hobbe Doekes, waarschijnlijk uit de zelfde familie, want de naam Hobbe komt later ook voor in het Tjessinga geslacht.” “In het Geografisch Woordenboek van 1749 schrijft Burmania: “Het slot, by menschengeheuge van geen Eigenaar bewoont, is in 1742 afgebroken, edoch de poort blijven staan”.
Het laatste overblijfsel van Tjessinga State, de poort, zal op 30 januari 1799 publiek verkocht worden. De grote stenen poort die bij Pieter Hendriks op het erf staat, zal dan aan de hoogste bieder worden verkocht. Het bouwwerk is 26 voet lang, 20 voet breed en 24 voet hoog. Het muurwerk is onderaan twee steens en meer naar boven anderhalf steens, terwijl zich boven de poortdoorgang een woning bevindt, die al jarenlang bewoond is. De ijzeren ankers die al sinds mensenheugenis de muren bij elkaar houden, zijn niet tegen de slopers opgewassen en zo wordt het laatste hoofdstuk van Tjessinga State afgesloten.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bronnen: “Baerderadiel, in geakunde” van het Geakundich Wurkferbân fan de Fryske Akademy, (vertaald en bewerkt door J. Leemburg); “Tegenwoordige staat van Friesland” ca. 1780; Aantekeningen van J. Leemburg uit diverse publicaties).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Tjessinga kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Pin It kruswetter

  Easterlittens

Prachtige en rustige camping gelegen aan 2 vaarten. Schitterende fietspaden leiden u naar Sneek, Franeker, Bolsward of Leeuwarden alle op 10 tot 15 km afstand. Paviljoen met terras aan het water.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.